Oude Vrouw Parachute 1000x1440

Een moment creëren om nooit te vergeten: zo doe je dat

Van mooie herinneringen word je instant blij. En mooie momenten creëren, onthouden én koesteren, dat kun je leren.

Herinner jij nog je eerste kus? De kans is groot dat er nu meteen een herinnering bij je opkomt. Je ziet die jongen in kwestie weer voor je, voelt weer de kriebels die je toen voelde en herinnert je misschien details van de omstandigheden. Je geheugen heeft al die informatie opgeslagen en kan die jaren later zo weer oproepen. Dankzij je herinneringen kun je terug in de tijd reizen en ervaringen bijna opnieuw beleven.
 
Herinneringen zijn een deel van je identiteit. Ze maken je mede tot wie je nu bent. Hoe intenser je een situatie beleeft, hoe sterker de herinnering is die je bijblijft. De Deense bestsellerauteur Meik Wiking verdiepte zich in de kunst van herinneringen maken en onderscheidt acht ingrediënten die ervoor zorgen dat je een moment niet snel zult vergeten.

➡ Maar liefst 73 procent van onze levendigste herinneringen zijn eerste keren of unieke gebeurtenissen. Deze ervaringen triggeren een gedetailleerdere cognitieve verwerking, waardoor je ze beter in je geheugen opslaat. Wat je als bijzonder ervaart, onthoud je beter. Het shotje zoethoutwodka in een café om drie uur ’s nachts zal je waarschijnlijk niet bijblijven, wel die eerste keer dat je een artisjok blaadje voor blaadje opat. Nieuwe dingen doen is dus positief voor het maken van herinneringen. Bezoek een land, stad of museum waar je nog nooit bent geweest. En maak alledaagse activiteiten nieuw: eet je avondmaaltijd een keer buiten in het gras in plaats van aan de keukentafel.

➡ Hoe meer aandacht je voor iets hebt, hoe beter het je zal bijblijven. Observeer daarom zo veel mogelijk details. Wandel niet klakkeloos door dat pittoreske dorpje op vakantie, maar bekijk details aan de gevels, snuif de geur op en let op alle geluiden die je hoort. Zet je smartphone of de notificaties uit, zodat die je niet afleiden en de werking van je geheugen verstoren.
 

➡ Een situatie die meerdere zintuigen prikkelt (multi-sensorisch), blijft langer in je geheugen gegrift. Je proeft limoncello en ineens ben je weer terug in Italië met je vakantieliefde. Of er komt een kinderliedje voorbij dat je jaren niet hebt gehoord, toch zing je het woord voor woord mee. Het is 
de kunst om je zintuigen in je voordeel te gebruiken. Wees je bewust van alles wat je ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt wanneer 
je gelukkig bent en koppel dat aan een 
specifiek moment. Ook een goed idee: 
houd een herinneringsdagboek bij en schrijf daarin de indrukken van al je zintuigen.


➡ Emoties maken ervaringen 56 procent gedenkwaardiger. Vijf uur wandelen om de top van de berg te bereiken, heeft dus meer impact dan in een kwartiertje met de kabelbaan naar boven gaan. Juist de pieken en dalen die je doorstaat om je doel te bereiken, maken het behalen ervan onvergetelijk. Doe dus dingen die je spannend vindt en die net buiten je comfortzone liggen. De kick als je ze eenmaal hebt gedaan, blijft je altijd bij.

➡ Hoe vaker je een verhaal vertelt, hoe beter het beklijft in je geheugen. Vertellen wat je hebt beleefd, het liefst meerdere keren, betekent repeteren. Hallo geheugentraining! Sterker nog: ongeveer 36 procent van alle herinneringen onthouden we volgens Meik Wiking dankzij het vertellen van anekdotes en verhalen.

➡ Je denkt vaker terug aan betekenisvolle gebeurtenissen die je hebt gedeeld met geliefden dan aan willekeurige momenten. Dit terugdenken activeert en versterkt de verbindingen tussen neuronen in je brein, waardoor je die herinnering beter onthoudt. Wil je meer bijzondere herinneringen? Upgrade dagelijkse gebeurtenissen dan tot mijlpaal of speciaal moment door er bewust bij stil te staan.

➡ Gebruik triggers om mooie herinne­ringen op te roepen. Je herkent dit vast: je loopt naar de zolder om daar de was op te hangen, maar je bent de woonkamer nog niet uit of je vraagt je af wat je ook alweer wilde doen. Zodra je de kamer weer inloopt, schiet het je te binnen: de was. Dit is het doorway-effect. Van ruimte veranderen, is voor je geheugen een trigger dat er een nieuwe gebeurtenis begint en dat de vorige naar de achtergrond kan. Andersom werkt het ook. Leg bijvoorbeeld de champagnekurk op een ereplekje als aandenken aan je trouwdag. Elke keer als je ernaar kijkt, popt die mooie herinnering op in je gedachten.

➡ Foto’s helpen om een herinnering levend te houden. Maar dan moet je die foto wel printen, zodat het tastbaar wordt. Foto’s in de cloud, op de app of op social media zijn lang niet zo’n memory-trigger als foto’s in een album of in een lijstje aan de muur. Wat ook helpt: neem een voorwerp mee van een plek die je niet wilt vergeten. Fysieke aandenkens verlengen de houd­baarheid van je herinneringen.

Wist je dat… Als je iets niet belangrijk vindt om te onthouden, je na 20 minuten ongeveer 40 procent van de informatie kwijt bent? Na een dag is zelfs al 70 procent verloren.

Tekst: Esmir van Wering

Leestip


Meik Wiking – Herinneringen maken

Boek Herinneringen Maken Ad
Shop