De beste tijd om te veranderen is nu
8 maart 2019
Als alles lekker loopt, voel je misschien niet de neiging om jezelf en je leven eens kritisch onder de loep nemen. Toch is dit het moment om dat juist wél te doen.
Doe jij wat je wilt doen en ben je waar je wilt zijn? Of zijn er misschien dingen die anders en beter kunnen? Want wanneer je vanuit kalmte, rust en balans elke dag streeft naar positieve verbeteringen, is het zoveel makkelijker om die switch te maken.
Je hebt immers geen stress of zorgen aan je hoofd, en je voelt je sterk en happy. Dat is het beste vertrekpunt en dé succesformule om eens een frisse wind of change door je leven te laten blazen. En dan blijkt veranderen verrassend makkelijk en leuk, omdat uit je vertrouwde routines durven stappen je vaak fijne nieuwe ervaringen brengt, waardoor je jezelf ontwikkelt of nieuwe vaardigheden opdoet.
Dat geeft je zelfvertrouwen, nieuwe inspiratie en een hoop plezier en levenslust. Veel mensen komen pas toe aan een life shift als er iets heftigs gebeurt in hun leven, zoals een burn-out, break-up of ontslag. Begin gewoon nu met veranderen. En geniet van het proces.
1. Blijf evalueren
Veranderen begint met vragen stellen. Zet jezelf daarom in een feedbackloop. Of het nu gaat om je relaties of je werk, ga regelmatig bij jezelf na: ben ik blij met mijn leven nu? Wat gaat goed, wat kan beter? Hoe ga ik dit bereiken? Jezelf voortdurend vragen stellen, houdt je alert en voorkomt dat je op de automatische piloot voortsukkelt.
2. Weg met belemmerende gedachten
Veranderen gaat nooit vanzelf, je hebt er innerlijke drive en motivatie voor nodig. Als je je realiseert dat je bepaalde veranderingen in je leven wilt aanbrengen, kunnen belemmerende overtuigingen de kop opsteken om je van actie te weerhouden: gedachten als ‘het lukt toch niet’, ‘ik kan het niet’, ‘het heeft geen zin’.
Hoe reken je hiermee af? Erken die negatieve gedachten, en vervang ze door nieuwe, positieve gedachten. Spreek jezelf mild en bemoedigend toe. Wat ook helpt, is visualiseren. Bedenk welk doel je wilt bereiken en welk gevoel daarbij hoort als je het eenmaal hebt bereikt.
Lees ook: 5 overtuigingen die je in de weg kunnen staan bij veranderingen
3. Herken de routine, reminder en reward
Je dagelijks leven is in feite de optelsom van al je gewoontes – positief en negatief. Hoe (niet) fit, (niet) succesvol of (niet) happy je bent, is vaak een direct gevolg van de dagelijkse routine, de dingen die je elke dag denkt en doet. Die maken je tot wie je bent, waar je in gelooft en waar je voor staat.
Welke andere uitkomst zou die optelsom ook kunnen hebben? En wat moet je daarvoor doen? Onderzoek je vanzelfsprekende gewoontes eens. Gewoontes kun je opsplitsen in drie ‘R’s.
- De routine is je gedrag zelf.
- De reward is wat het gedrag je brengt.
- De reminder is wat je gedrag triggert.
Stel, je drinkt elke ochtend om 10.00 uur koffie op je werk en je haalt er elke dag een roze koek bij. Het koffie-met-koekmoment is de routine. Maar wat is de reminder om die routine elke dag uit te voeren? Heb je om 10.00 uur honger? Verveel je je? Of wil je gewoon even socializen? En de reward: is dat het even van je bureau weg zijn, de sugar rush of de gezelligheid? Onderzoek wat er gebeurt als je eens een blokje om gaat. Of als je een appel eet in plaats van een roze koek. Schrijf op hoe je je voelt en wat het effect is. Als je kunt achterhalen wat de achterliggende behoefte is die je gedrag triggert, kun je de routine veranderen als je daarvoor openstaat.
4. Kaizen
Behalve denkwerk vereist veranderen ook actie. Kleine stapjes kunnen op termijn zorgen voor ingrijpende veranderingen. In Japan noemen ze dat ‘kaizen’. Het betekent letterlijk: ‘positieve verbetering’. Kaizen is afkomstig uit het bedrijfsleven: autofabrikant Toyota past het toe om productieprocessen te optimaliseren. Vandaar dat het ook bekendstaat als ‘The Toyota Way’.
Bij kaizen breek je grote taken op in kleine, overzichtelijke stapjes. Stel, je wilt gaan sporten en nu eens écht. Drie keer per week een uur in de gym red je niet. Maar maak je er drie keer een kwartier van, dan lukt het wél. Als je dat structureel vol weet te houden, wordt de stap om je training uit te breiden naar een half uur peanuts. Zo werk je stap voor stap naar je einddoel. Wil je dus veranderen, stel jezelf dan bij elk doel de vraag wat je vandaag kunt doen om het te bereiken, en begin. Hoe klein ook. Houd vol.
5. Call to action
Merk je dat je moeilijk tot handelen komt? Stop met denken. Uit onderzoek blijkt: tussen een gedachte en de handeling die je in navolging van die gedachte wilt ondernemen, zitten doorgaans ongeveer vijf seconden voordat je brein gaat protesteren met een ‘ja maar’. Met dit in je achterhoofd: tel terug van vijf naar vier-drie-twee-één en… actie! Lanceer jezelf als een raket.
6. In 66 dagen veranderen
Hoe lang moet je nieuw gedrag volhouden om blijvend te veranderen? De Amerikaanse plastisch chirurg Maxwell Maltz stuitte in de jaren vijftig op een opvallend fenomeen: zijn patiënten bleken na een operatie – zoals een nose job of een ooglift – na zo’n 21 dagen helemaal aan hun nieuwe look gewend. Nader onderzoek deed Maltz concluderen dat significante veranderingen in een mensenleven na 21 dagen of meer een nieuwe status quo bereiken. Zo ontstond de inmiddels algemeen geaccepteerde mythe dat het 21 dagen duurt om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Maar niets blijkt minder waar: recent onderzoek aan de University College London wees uit dat het gemiddeld 66 dagen duurt voor nieuw gedrag automatisme wordt. Bij sommige testpersonen duurde het maar liefst 254 dagen. Uit het onderzoek kwam interessant genoeg ook naar voren dat een keer afhaken het proces van nieuwe gewoontes vormen nauwelijks negatief beïnvloedt. Tijdelijk terugvallen in oud gedrag is dus niet erg.
7. Steeds dichterbij je doel
Het mooiste aan veranderen, is dat je daardoor dichter komt bij jezelf en bij wat jij wilt in het leven. Je verlegt je grenzen en zet concrete stappen. Als je merkt dat je doelen dichterbij komen, geeft dat zelfvertrouwen en positieve energie.
Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van 2018 | Tekst: Bregtje Knaap | Beeld: Shutterstock