5 verrassende redenen waarom jij en je partner elkaars hand vasthouden
Hand in hand lopen met je favoriete persoon is een heerlijk gevoel. Maar waar komt onze behoefte om handen vast te houden eigenlijk vandaan?
Lees ook: ‘Een gelukkige partner maakt je gezonder’
1. Het verbetert onze gezondheid
Elkaars handen vasthouden voelt niet alleen fijn, het heeft ook een positieve invloed op je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat aanraking zorgt voor het produceren van oxytocine, een hormoon dat je een geluksgevoel geeft en een positief effect op je mentale en fysieke gezondheid heeft. Dit hormoon heeft invloed op het leggen van banden, connecties en het opbouwen van vertrouwen. Een liefdevolle aanraking kan daarom de romantische band tussen jou en je partner versterken, maar ook pijn verzachten. Daarnaast verlaagt het je bloeddruk, vermindert het spanning en verlaagt het je stresslevels.
2. Het zorgt dat we in sync worden
Als mensen elkaars handen vasthouden, gaan ze gelijk ademhalen. Dat zorgt ervoor dat emoties van de ene persoon naar de ander overgaan, ook wel interpersoonlijke synchronisatie genoemd. Hierbij spiegel je fysiologisch met de persoon waar je een relatie mee hebt. Ook versterkt het je band met je partner als je elkaars handen vasthoudt. Dit gebeurt wel alleen als je de hand vasthoudt van iemand waar je van houdt en die je vertrouwt. Daarmee wissel je onbewust emotionele informatie met elkaar uit. We kunnen namelijk vanuit ons instinct veel interpreteren van wat de ander voelt door hoe ze onze hand vasthouden, hun hartslag, hoe erg ze transpireren en nog een aantal andere factoren.
3. Het is aangeleerd gedrag
Handen vasthouden is zo instinctief dat we er niet over nadenken. Baby’s worden geboren met een grijpreflex en houden met hun kleine handen iedere vinger vast die in hun handpalm wordt gelegd. De rest van ons leven weten de meesten van ons instinctief wanneer ze iemands hand moeten vastpakken. Het is tevens een manier om kinderen veilig bij hun ouders te houden en een manier om affectie te tonen. Mensen zijn de enige zoogdieren die ouder-kind gedrag ook op romantische relaties toepassen later in hun leven, waardoor je dus sneller geneigd bent om de hand van je partner vast te pakken.
4. We laten onze affectie ermee zien
Hij kwam al voorbij: we houden graag elkaars handen vast om mensen te laten zien dat we van ze houden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat stellen die vaak elkaars handen vasthouden minder woede uiten en vaak meer tevreden zijn met hun relatie dan zij die dat niet doen. Ook komt het in sommige culturen voor dat vrienden van hetzelfde geslacht handen vasthouden met dezelfde gedachte, namelijk om affectie naar elkaar te tonen en te genieten van de vriendelijke aanraking.
5. We doen het in crisistijden
In crisistijden doen we het zelfs bij mensen die we niet kennen, dus niet alleen bij vrienden, familie en partners. In alle culturen zijn we geneigd om iemands hand vast te houden als iemand in de rouw is of pijn heeft om aan te geven dat we hen steunen. Uit onderzoek blijkt dat handen vasthouden in dit soort situaties écht een verschil kunnen maken, aangezien het stress en pijn kan verlichten. Helemaal niet gek dus dat je handen vasthoudt met een vreemde als er een ongebruikelijke, stressvolle situatie ontstaat.
Bron: Womenshealthmag.com/uk
Tip van de redactie
Qnuz warmtekussen bouclé
