De witte sliertjes van een mandarijn: wel of niet opeten?
11 september 2025
Mandarijnen zijn heerlijk zoet en zitten bomvol vitamine C. Maar eh, wat moet je eigenlijk met die witte sliertjes?
Wij zochten het voor je uit.
Priegelen
Waar de één een mandarijn zonder morren in een paar happen wegwerkt, zit een ander geduldig te priegelen tot alle witte sliertjes eraf zijn. Kortom: zoveel mensen, zoveel wensen. Maar is het nu verstandig om die witte draadjes op te eten of kun je ze beter vermijden?
Goed voor je darmen
Goed nieuws: die sliertjes zijn hartstikke gezond. Ze bevatten pectine en vezels. Dit zijn stoffen die je darmen ondersteunen en je spijsvertering een handje helpen. Voor je gezondheid hoef je het dus niet te laten. Toch is er een reden waarom veel mensen ze liever weghalen: de sliertjes en vliesjes hebben vaak een licht bittere smaak. Vooral bij een wat oudere mandarijn kan dat sterker worden.
De beste mandarijn
Wil je zeker zijn van een sappig exemplaar? Let dan goed op de schil. Een glanzende schil betekent dat de mandarijn is behandeld tegen schimmel, waardoor hij langer goed blijft. Voelt de schil te los om de vrucht heen, dan is hij meestal al te rijp en droog.
LEES OOK
Uit andere media