Placeholder

Pijnstillers helpen ook tegen emotionele pijn

Tegen liefdesverdriet is weinig te doen. Of toch wel? Uit onderzoek blijkt dat pijnstillers niet alleen helpen tegen hoofdpijn, ze kunnen ook emotionele pijn verminderen.

Ibuprofen vermindert emotionele pijn
Vrouwen die ibobrufen gebruikten tijdens het onderzoek hadden minder te lijden onder emotioneel pijnlijke ervaringen dan vrouwen die een placebo kregen toegediend. Bij mannen gebeurde juist het omgekeerde: emoties werden aangewakkerd.

Paracetamol vermindert je inlevingsvermogen
Heb je een paracetamol ingenomen? Dan zou het zomaar kunnen dat je je minder inleeft in de pijn van anderen. De onderzochte personen voelden zelfs minder medelijden met andere personen. Lees meer.

Invloed op je hersenen
In het onderzoek werden verschillende tests gedaan waaruit bleek dat je hersenen na het gebruik van een pijnstiller informatie op een andere manier verwerken. Onderzochte personen kregen de opdracht om een prijs op hun eigen spullen te plakken. Degenen die paracetamol hadden ingenomen, waren bereid om hun spullen lager te prijzen. Tijdens een andere proef vergaten mensen die pijnstillers hebben ingenomen meer taken uit te voeren.

Onverwachte effecten
Een assistent-professor van de Universiteit van Californië vindt het alarmerend. Consumenten verwachten dat vrij verkrijgbare medicijnen hun fysieke symptomen verlichten, maar ze verwachten geen psychologische effecten.

Meer onderzoek nodig
Er moet meer onderzoek gedaan worden om uit te vinden of pijnstillers ingezet kunnen worden tegen emotionele pijn en wat de effecten zijn in combinatie met andere medicijnen of depressie.

Dus: pijnstillers tegen liefdesverdriet? Doe dat voorlopig nog maar even niet.

Bron: Telegraph | Beeld: Shutterstock