Placeholder

In gezelschap van een kleine eter eet je zelf ook minder

Iedereen heeft wel iemand in de vriendenkring die niet zo heel veel eet. De kans is groot dat je zelf ook minder eet als je in zijn of haar gezelschap eet.

Patroon
Keer op keer bevestigen onderzoeken dat hoeveel je eet, samenhangt met je gezelschap. Eet iemand anders veel, dan ben je zelf sneller geneigd ook te veel te eten, terwijl je in het gezelschap van kleine eters minder eet.

Lees ook: Alleen eten: gezond of ongezond?

Verschillende situaties
Of het nou gaat om gezonde of ongezonde snacks, maaltijden of bij proefpersonen die de hele dag niets mochten eten. Als er iemand bij is die weinig eet, eten de proefpersonen minder. Zelfs als je een lijstje krijgt met wat iemand anders gegeten heeft, heeft dat invloed op hoeveel je zelf eet.

Hoe kan dat?
Het zou kunnen dat we anderen gebruiken als voorbeeld. 'Hoeveel eten opscheppen is eigenlijk gepast op dit feestje?' Het effect is sterker bij oude kinderen dan bij jonge kinderen. Het lijkt er dus op dat het gedrag aangeleerd is. Verder is het effect sterker bij mannen dan bij vrouwen. Misschien doordat vrouwen sneller geneigd zijn zich iets aan te trekken van wat anderen vinden van hun eetgewoonten.

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Shutterstock