Placeholder

Onderzoek naar Mexicaanse griep

Er wordt een onderzoek gestart naar de aanpak van de Mexicaanse griep. Dit heeft de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, vandaag toegezegd.

Op aandringen van PVV, PvdA en SP heeft minister Edith Schippers vandaag besloten dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gestart naar de invloed van de farmaceutische industrie bij de aanpak van de Mexicaanse griep.

Vragen
De drie partijen hebben veel vragen over de onafhankelijkheid van de adviezen van onder meer de Gezondheidsraad. Ab Klink, Schippers’ voorganger, ging blind op de adviezen af toen hij in 2009 34 miljoen vaccins bestelde. Doordat de griepuitbraak een stuk minder groot bleek dan verwacht, moest de helft van alle vaccins worden vernietigd.

Wel verzekerde Schippers de Kamer vandaag dat zij hetzelfde zou hebben gedaan als Klink. Zo verklaarde ze dat de druk erg hoog was om snel te handelen bij dit nieuwe, onbekende virus. ‘Er was een zwaar tekort aan vaccins en iedereen wilde ze hebben. Dan kun je afhaken of je er morrend bij neerleggen.’ Aldus Schippers. Ook voelden mensen zich onder druk gezet door de industrie en dat wil ze in de toekomst voorkomen.

Lees ook: term ‘Mexicaanse griep’ suggereert gevaar >

Vertrouwelijk
Schippers snapt echter dat de Kamer vragen heeft over de kostbare aanschaf van de vaccins. Wel wijst ze er op dat het bijna onmogelijk is nog een deskundige te vinden die nooit betrokken is geweest bij een onderzoek voor de industrie. Volgens haar is de Kamer overigens al in 2010 vertrouwelijk over de prijzen en de contractonderhandelingen geïnformeerd.

(