De reden waarom het jou maar niet (meer) lukt om af te vallen

De reden waarom het jou maar niet (meer) lukt om af te vallen

Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen om strakker te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden.

‘If you search for someone to change your life? Take a look in the mirror’

Het lukt gewoon niet meer
Ik zit met een vriendin (40+) te kletsen na het sporten. Ze was vroeger dikker, en is inmiddels best slank. Toch weegt ze (weer) zo’n 6 kilo meer dan ze wil. ‘Hoe doe jij dat dan?’ Vraagt ze. ‘Ik wil dus echt graag die 6 kilo kwijt. Serieus. Ik sport me een ongeluk. Maar dat helpt niets. En met eten pas ik echt wel op. Oké ik kom gelukkig ook niet aan, maar er gaat ook niets af. Geen gram. Alsof het vroeger veel makkelijker ging dat afvallen. Soms heb ik het even te pakken, dan daalt het getal op de weegschaal. Maar als ik het dan een dag laat lopen, meestal na een feestje of zo. Dan zit alles er direct weer aan. Ik heb het gevoel dat afvallen mij gewoon niet meer lukt.’

Dat gezeur met kilo’s en eten ook altijd
‘Tja’, zeg ik. ‘Dit ken ik wel: de ‘net-niet-fase’ noem ik dat. De meeste mensen die bezig zijn met afvallen, komen hier wel een keer in terecht. Het gevaar is dat je zo gefrustreerd en moedeloos wordt, dat je alles weer helemaal laat lopen. Of dat je zwicht voor één of ander extreem dieet. Dat moet je dus allebei niet doen,’ zeg ik tegen vriendin. ‘Dat is korte termijn denken.’

‘Dat weet ik wel,’ zegt ze. ‘Maar het schiet inderdaad weleens door m’n hoofd. Dat gezeik met eten en kilo’s ook altijd.’ We moeten allebei lachen. ‘Maar even serieus, wat is dan je advies?’

Kiezen en doen
De kern van de net-niet-fase is simpelweg dat je het niet doet. Je vindt van jezelf dat je best goed bezig bent en je idealiseert het verleden. Of dat beeld waar is of niet, is totaal niet relevant. Die vergoelijkende (je doet het best goed) en vergelijkende (vroeger ging alles beter en sneller) gedachten duwen je alleen maar verder in de machteloosheid. Ze helpen je niet vooruit. Als je er te veel naar luistert en erin gaat geloven, bereik je nooit je doel. Bottom-line is: wat je NU DOET, werkt niet. En dan heb je twee opties: die 6 kilo accepteren en stoppen met klagen. Of je eetgedrag (nog meer) veranderen. Allebei is goed, als je maar kiest. Kiezen geeft rust. Je stopt met de strijd, je doet echt iets.

Er wat voor over hebben
Ga je voor veranderen? Dan vergt dat dus meer dan een halve poging. Veranderen lukt nooit door maar wat aan te klooien. Je moet focus hebben. Afvallen prioriteit maken. Je moet er wat voor over hebben. Je moet bereid zijn het moeilijk te hebben: honger, kou, verleiding en zelfs een terugvalletje verdragen. En toch doorzetten.

Ik kijk vriendin aan: ‘Het klinkt alsof jij wilt dat het effe makkelijk gaat en snel en lekker en zonder moeite. Keep on dreaming,’, zeg ik.

Ja maar, vroeger…
‘Ja maar,’ vriendin sputtert tegen. ‘Ik had de vorige keer echt het gevoel, dat het makkelijk was en sneller ging.’ ‘Zie,’ zeg ik. ‘Daar ga je alweer. Je wilt dat het je nu aan komt waaien. Maar dat gebeurt niet. Geloof me, bewust of onbewust heb je de vorige keer ook besloten dat je er echt voor ging. Je hebt je afslankpoging prioriteit gemaakt. JE DEED HET. En precies dat is het belangrijkste verschil. Dáárom kreeg je dat goeie, makkelijke gevoel. Het lukt niet bestaat niet; je DOET het niet.

Je vult waarschijnlijk geen app in (omdat je het allemaal wel weet). Je hebt geen nieuw doel gevisualiseerd (alleen de oude uit de kast getrokken), geen concrete acties bedacht (maar roept wat over minder snoepen), je geeft op bij het eerste zuchtje tegenwind (zie je wel, ik ben te oud, de magie is weg), etc.

Je accepteert je huidige realiteit niet. Althans niet echt. Je wilt dat streefgewicht in de schoot geworpen krijgen. Omdat je er al zoveel voor hebt gedaan. En dat krijg je niet. Toen niet en nu al helemaal niet.’

Je zegt te vaak ja
Vriendin humt wat. Ik ga nog even door: ‘Ik ken het zelf ook. Heb al vaker in deze fase gezeten. Het punt is, dat als je wilt afvallen en je neemt toch dat derde wijntje, tweede koekje en die reep chocola, je baalt. Van jezelf. En dat ga je goedpraten met dingen als: ‘vroeger kon ik het prima, viel ik veel sneller af, nu kom ik sneller aan, het lukt me gewoon niet, de magie is uitgewerkt, ik heb toch echt geen discipline qua eten, etc’.
Allemaal onzin. Bottom-line: Je doet het niet. Je zegt geen nee of in ieder geval niet vaak genoeg.’

Geen magie
Het lullige is, dat ik geen magische truc voor je heb. Er bestaat geen pil of knopje waardoor je wél die stap extra zet: wél start met minder eten, nee zegt tegen die extra cracker en naar bed gaat i.p.v. die laatste dropjes in je mond stopt. De kracht omdat te doen zit in jezelf. Die zit in iedereen. Dát heb jij wel degelijk bewezen in het verleden. Zoek die weer op. Zet die puntjes op de i, laat de ‘arme ik’ en ‘het lukt niet‘ gedachten niet de boventoon voeren. Bepaal je eigen gedrag. Kom in actie. Bijvoorbeeld door weer minimaal drie keer per dag nee te zeggen tegen iets waar je wel zin in hebt. Dat helpt mij vaak om deze fase te doorbreken.

DOEN, (moeite) DOEN, DOEN
Ik kan je misschien uitdagen om eerlijk naar jezelf te zijn, wat inzicht en tips zoals hierboven geven. Ik kan zelfs proberen je te motiveren. Maar jij bepaalt. Wil jij dat krachtige, zelfverzekerde gevoel van: ‘ik kan alles eten, ik zie er goed uit, ik maak keuzes, ik ben de baas over mijn eetgedrag’, terug? Dat kan. Op slechts één manier: DOEN!
‘Zo. Dat was het lesje voor vandaag,’ grap ik. ‘Zullen we dan nu nog maar een wijntje nemen?’ ‘Nee man/‘ Vriendin kijkt bedachtzaam: ‘Je hebt verdorie helemaal gelijk. Ik neem spa én ik ga zo naar huis, een plan maken.’

Drie weken later krijg ik een appje: ‘– 2,5 kilo. En dat op mijn leeftijd. Voel me top. Ga die -6 halen.’

Succes,
Mieke

Lees ook de vorige blogs


Mieke Kosters is oprichtster van Skinnyminds. Dé aanpak waarmee je stopt met lijnen en diëten en start met blijvend afvallen door gedragsverandering.

Ben jij al op weg naar een slanke mindset? Download hier de gratis checklist.