Zelf fermenteren in 6 simpele stappen

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen

Fermenteren is gezond en lekker. Wil je zelf aan de slag? Dat kan, zelf groenten of fruit fermenteren is namelijk niet moeilijk.

Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente of fruit, steriele potten en olie. Aan de slag.

1. Snijd de groenten fijn en bestrooi ze met zout. Gebruik ongeraffineerd zout (zoals Keltisch zeezout), dat bevat meer mineralen dan gewoon zout.

2. Doe de groenten in een schone, luchtdicht afsluitbare glazen pot. Je kunt bijvoorbeeld lege jampotjes een keer in de vaatwasser mee laten draaien, of uitkoken. Of gebruik een echte weckpot.

3. Groenten als augurken, tomaten, wortel, courgette en kool laten zelf hun sap los. Na enkele uren staan ze al onder hun eigen water. Bij andere groenten (bloemkool, bieten) moet je wat water en zout toevoegen tot de groente helemaal onder water staat. Dat laatste is essentieel voor een goed resultaat. Blijven de groentes drijven, verzwaar ze dan met een plastic zakje met water of een plankje, tot ze onder staan. Schud de luchtbellen eruit.

4. Giet er een laagje olie (ontgeurde kokosolie of olijfolie) over om het geheel luchtdicht af te sluiten. Zo voorkom je dat de groenten in contact komen met zuurstof en gaan schimmelen.

5. Laat de pot één tot drie dagen staan op kamertemperatuur. Verplaats hem dan naar de koelkast of een andere koele plek. Na drie tot tien dagen is het klaar. Proef met een schone lepel. Smaken de groenten friszuur, dan zijn ze klaar voor gebruik.

6. Gefermenteerde groenten zijn – mits je ze gekoeld bewaart – maanden houdbaar. Je ruikt het vanzelf als ze bedorven zijn.

Beeld: GettyImages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.