×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen
18.05.2016 - Redactie

In het juninummer van 2016 las je alles over de zin en onzin van fermenteren. Wil je zelf aan de slag? Dat kan, zelf groenten of fruit fermenteren is niet moeilijk.


Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente of fruit, steriele potten en olie. Aan de slag.

1. Snijd de groenten fijn en bestrooi ze met zout. Gebruik ongeraffineerd zout (zoals Keltisch zeezout), dat bevat meer mineralen dan gewoon zout.

2. Doe de groenten in een schone, luchtdicht afsluitbare glazen pot. Je kunt bijvoorbeeld lege jampotjes een keer in de vaatwasser mee laten draaien, of uitkoken. Of gebruik een echte weckpot.

3. Groenten als augurken, tomaten, wortel, courgette en kool laten zelf hun sap los. Na enkele uren staan ze al onder hun eigen water. Bij andere groenten (bloemkool, bieten) moet je wat water en zout toevoegen tot de groente helemaal onder water staat. Dat laatste is essentieel voor een goed resultaat. Blijven de groentes drijven, verzwaar ze dan met een plastic zakje met water of een plankje, tot ze onder staan. Schud de luchtbellen eruit.

4. Giet er een laagje olie (ontgeurde kokosolie of olijfolie) over om het geheel luchtdicht af te sluiten. Zo voorkom je dat de groenten in contact komen met zuurstof en gaan schimmelen.

5. Laat de pot één tot drie dagen staan op kamertemperatuur. Verplaats hem dan naar de koelkast of een andere koele plek. Na drie tot tien dagen is het klaar. Proef met een schone lepel. Smaken de groenten friszuur, dan zijn ze klaar voor gebruik.

6. Gefermenteerde groenten zijn – mits je ze gekoeld bewaart – maanden houdbaar. Je ruikt het vanzelf als ze bedorven zijn.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Meer wandelen

24.09.2018 - Misschien zelfs het beste dat je kunt doen voor je gezondheid. Lees verder

Brandend maagzuur

23.09.2018 - De meeste mensen hebben wel eens last gehad van brandend maagzuur. Als je er iedere week minstens een keer last van hebt, dan is het handig om de volgende dingen te weten. Lees verder

Wat is vitamine B?

22.09.2018 - Vitamine B is niet één vitamine, maar de verzamelnaam is voor een groep van acht vitamines. Lees verder

Tamara de Weijer

21.09.2018 - Geen pillen, maar paprika. Dat is het credo van huisarts Tamara de Weijer (37). Ze is ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl veel ziektes kan voorkomen. Lees verder

Aanslag op je tanden

17.09.2018 - Je dagelijkse dosis koffie en thee kan zorgen voor aanslag op je tanden Met deze tips voorkom je dat. Lees verder

Je spijsvertering: stap voor stap

12.09.2018 - Je spijsvertering is een superslim systeem dat veel invloed heeft op hoe goed je je voelt. Hoe werkt het precies? Lees verder

Papiersnee pijn

08.09.2018 - Een snee door papier is vaak amper zichtbaar, maar de pijn kan venijnig zijn. Hoe komt dat? Lees verder

Total body scan

05.09.2018 - Waarom wel een APK voor je auto, maar niet voor je lijf? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 128 |
Mis niets
Daghoroscoop
Weegschaal

Je doet veel moeite om het iemand naar de zin te maken. Het lukt nog niet zo…

» Naar de daghoroscopen