×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen
18.05.2016 - Redactie

In het juninummer van 2016 las je alles over de zin en onzin van fermenteren. Wil je zelf aan de slag? Dat kan, zelf groenten of fruit fermenteren is niet moeilijk.


Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente of fruit, steriele potten en olie. Aan de slag.

1. Snijd de groenten fijn en bestrooi ze met zout. Gebruik ongeraffineerd zout (zoals Keltisch zeezout), dat bevat meer mineralen dan gewoon zout.

2. Doe de groenten in een schone, luchtdicht afsluitbare glazen pot. Je kunt bijvoorbeeld lege jampotjes een keer in de vaatwasser mee laten draaien, of uitkoken. Of gebruik een echte weckpot.

3. Groenten als augurken, tomaten, wortel, courgette en kool laten zelf hun sap los. Na enkele uren staan ze al onder hun eigen water. Bij andere groenten (bloemkool, bieten) moet je wat water en zout toevoegen tot de groente helemaal onder water staat. Dat laatste is essentieel voor een goed resultaat. Blijven de groentes drijven, verzwaar ze dan met een plastic zakje met water of een plankje, tot ze onder staan. Schud de luchtbellen eruit.

4. Giet er een laagje olie (ontgeurde kokosolie of olijfolie) over om het geheel luchtdicht af te sluiten. Zo voorkom je dat de groenten in contact komen met zuurstof en gaan schimmelen.

5. Laat de pot één tot drie dagen staan op kamertemperatuur. Verplaats hem dan naar de koelkast of een andere koele plek. Na drie tot tien dagen is het klaar. Proef met een schone lepel. Smaken de groenten friszuur, dan zijn ze klaar voor gebruik.

6. Gefermenteerde groenten zijn – mits je ze gekoeld bewaart – maanden houdbaar. Je ruikt het vanzelf als ze bedorven zijn.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Eenfasepil

03.11.2018 - Wil je de pil doorslikken zonder stopweek? Check dan eerst of de pil die jij slikt daarvoor geschikt is. Lees verder

Koud afdouchen

02.11.2018 - Annemiek doucht dertig dagen lang na het warm douchen zestig seconden met koud water. Merkt ze verschil aan het eind van de maand? Lees verder

Vitamine B-tekort

30.10.2018 - Vermoed je dat je een vitamine B-tekort hebt? Hier kun je op letten. Lees verder

Cafeïne in thee

29.10.2018 - We krijgen cafeïne vooral binnen door het drinken van koffie of thee. Dat er cafeïne in thee zit, is bij de meeste mensen bekend. Maar hoeveel cafeïne zit er in een kop thee? Lees verder

Oordoppen

28.10.2018 - Oordoppen zijn handig om omgevingsgeluid te dempen of om in het vliegtuig de luchtdruk te reguleren. Er zijn meer soorten oordoppen dan je denkt. Lees verder

Ontsmettingsmiddelen

28.10.2018 - Waarmee kun je een wondje het best ontsmetten? Santé zet zes ontsmettingsmiddelen voor je op een rij. Lees verder

Waarom krijg je spierpijn als je ziek bent?

26.10.2018 - Spierpijn is een van symptomen van griep, maar hoe kan het dat je spierpijn krijgt als je ziek bent? Lees verder

Verkouden en sporten

25.10.2018 - Ben je verkouden en twijfel je of het verstandig is om te gaan sporten? Er is een handig ezelsbruggetje voor. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 129 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Je krijgt iets te horen over een nieuwe geneeswijze. Zorg dat je daar meer…

» Naar de daghoroscopen