×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen

Zelf fermenteren in 6 simpele stappen
18.05.2016 - Redactie

In het juninummer van 2016 las je alles over de zin en onzin van fermenteren. Wil je zelf aan de slag? Dat kan, zelf groenten of fruit fermenteren is niet moeilijk.


Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente of fruit, steriele potten en olie. Aan de slag.

1. Snijd de groenten fijn en bestrooi ze met zout. Gebruik ongeraffineerd zout (zoals Keltisch zeezout), dat bevat meer mineralen dan gewoon zout.

2. Doe de groenten in een schone, luchtdicht afsluitbare glazen pot. Je kunt bijvoorbeeld lege jampotjes een keer in de vaatwasser mee laten draaien, of uitkoken. Of gebruik een echte weckpot.

3. Groenten als augurken, tomaten, wortel, courgette en kool laten zelf hun sap los. Na enkele uren staan ze al onder hun eigen water. Bij andere groenten (bloemkool, bieten) moet je wat water en zout toevoegen tot de groente helemaal onder water staat. Dat laatste is essentieel voor een goed resultaat. Blijven de groentes drijven, verzwaar ze dan met een plastic zakje met water of een plankje, tot ze onder staan. Schud de luchtbellen eruit.

4. Giet er een laagje olie (ontgeurde kokosolie of olijfolie) over om het geheel luchtdicht af te sluiten. Zo voorkom je dat de groenten in contact komen met zuurstof en gaan schimmelen.

5. Laat de pot één tot drie dagen staan op kamertemperatuur. Verplaats hem dan naar de koelkast of een andere koele plek. Na drie tot tien dagen is het klaar. Proef met een schone lepel. Smaken de groenten friszuur, dan zijn ze klaar voor gebruik.

6. Gefermenteerde groenten zijn – mits je ze gekoeld bewaart – maanden houdbaar. Je ruikt het vanzelf als ze bedorven zijn.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Tips tegen muggen

17.07.2018 - Word je lekgeprikt door muggen? Wij delen een aantal tips om muggen weg te houden. Lees verder

Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken?

13.07.2018 - Soms weet je precies na welke botsing met welke tafelhoek je een blauwe plek hebt opgelopen. Andere keren lijken ze uit het niets te verschijnen. Lees verder

7 mogelijke oorzaken van rode ogen

13.07.2018 - Ben je ziek? Heb je gehuild? Heb je wel geslapen? Als je rode ogen hebt, kan dat je veel vragen opleveren. De volgende zeven dingen kunnen zorgen voor rode ogen. Lees verder

Jezelf wegen: hier moet je op letten

12.07.2018 - Wat kan er misgaan als je op de weegschaal gaat staan? Meer dan je denkt. Dit zijn 5 aandachtspuntjes. Lees verder

Waarom rekken we ons uit als we wakker worden?

08.07.2018 - Jezelf uitrekken voelt niet alleen goed, het helpt je bij het wakker worden door de volgende drie voordelen. Lees verder

6 oorzaken van vervellende voeten

07.07.2018 - Hangen de vellen aan je voeten? Dat kan aan één van deze oorzaken liggen. Lees verder

Keratosis pilaris

06.07.2018 - Heb je last van rode en droge bultjes aan de achterkant van je bovenarmen? Grote kans dat het keratosis pilaris is. Lees verder

Mond verbrand

05.07.2018 - Te gulzig geweest met die pizza? Je tong of gehemelte verbranden is pijnlijk. Vaak blijft het een paar dagen gevoelig, maar je kunt de pijn wel verzachten. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 125 |
Mis niets
Daghoroscoop
Kreeft

Vandaag ben jij in staat anderen mensen te motiveren. Mensen luisteren naar…

» Naar de daghoroscopen