Placeholder

Wat doe je bij hoesten?

Advertorial – Het is herfst! De R zit weer in de maand, waarmee ook de verkoudheden weer de kop opsteken. Wat adviseert drogist Cristina bij hoestklachten?

Cristina: 'Er zijn verschillende soorten hoest. Productieve hoest (hoest met slijm) en droge hoest (prikkel/kriebelhoest). Deze vragen elk een andere aanpak.

Productieve hoest
Bij productieve hoest is er slijm in de luchtwegen. Je moet dan de hoestprikkel niet onderdrukken. Het slijm bevat namelijk ziektekiemen. Als je het hoesten onderdrukt met een middel tegen prikkelhoest, dan wordt het slijm harder, belemmert de ademhaling en er is een kans op infectie van de diepere luchtwegen. De meeste hoestmiddelen zijn te krijgen als drank, bruistablet of tablet.

Vastzittende hoest zonder slijm,
Bij vastzittende hoest waarbij het niet lukt om slijm op te hoesten, adviseer ik middelen op basis van acetylcisteïne, carbocisteïne  of broomhexinehydrochloride. In de drogisterij kunnen ze je vertellen welke producten dat zijn. Bij zwangerschap en borstvoeding mag je deze producten alleen gebruiken in overleg met de huisarts. Bij slijm dat wel loskomt, kun je een middel kiezen dan helpt het slijm makkelijker op te hoesten. Dan kun je een middel gebruiken met plantaardige bestanddelen zoals eucalyptusolie en zoethout.

Droge hoest
Bij droge hoest heb je kriebel in de keel, bij het hoesten komt niets naar buiten en de luchtwegen raken steeds meer geïrriteerd. Dan adviseer ik middelen die de hoestprikkel onderdrukken of de slijmvliezen verzachten. Bijvoorbeeld middelen waar noscapine en codeïne in zit. Noscapine kun je tijdens de zwangerschap in overleg met de huisarts gebruiken. Codeïne wordt dan afgeraden.

Bijwerkingen?
Codeïne en noscapine kunnen bijwerkingen geven zoals sufheid, minder concentratie- en reactievermogen, slaperigheid en duizeligheid. Daarom mag je er niet mee in de auto stappen of machines bedienen waarbij je alert moet zijn.

Snoepjes
Bij allebei de soorten hoest helpt het ook om af en toe een hoestsnoepje of dropje te laten smelten in de mond. Dat werkt kalmerend en verzachtend op de slijmvliezen.'

Beeld: Shutterstock


Wie is Cristina?
Cristina Knollema-Lertora is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.