Placeholder

Marie-Anne blog 4: Ontroerend

De afgelopen maanden stonden voor Marie-Anne in het teken van operaties, complicaties, revalideren en pijn. Ondanks alles is dit wel een positieve blog!

Elk nadeel…
Marie-Anne: Zoals een groot filosoof uit de Amsterdamse Watergraafsmeer ooit zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’.

Groepsapp
Nog tijdens mijn ziekenhuisopname maakte ik met een aantal vriendinnen, mijn zus en oudste dochter een watts app-groep aan die ik ‘gedoe patiënt’ noemde. Iemand veranderde deze titel in ‘Fanclub’, daar kreeg ik al een heel warm gevoel bij. De berichten in de groep vlogen over en weer. Soms beschreef ik mijn dag in het ziekenhuis kort en de planning voor de volgende dagen. Dan kreeg ik geruststellende woorden terug, een plaatje van mooie bloemen, een hartje en soms gewoon even een flauwe grap omdat dat zo lekker afleidde.

Lief en praktisch
Mijn lieve echtgenoot rende af en aan tussen zijn drukke werkzaamheden door. Hij deed ongelooflijk veel in huis en met de kinderen, maar moest ook een aantal keer voor zijn werk naar het buitenland. Ai. Zo kreeg de fanclub ook een praktische kant. Er werd geregeld wie er ’s ochtends vroeg de kinderen klaar maakte voor school, wat ik nog nodig had aan medicijnen en of er voor mijn meiden nog naschoolse opvang nodig was.

Ontroerende beslissing
Toen mijn man en jongste kinderen besloten toch maar het geplande weekje naar Turkije te gaan (op mijn uitdrukkelijke verzoek) besloot de oudste spontaan bij mij in Nederland achter te blijven. Ontroerend. Ook zij had zich danig verheugd op een weekje Club Med maar nam haar beslissing zonder  blikken of blozen.

Waterballet
Mijn zus en een vriendin wasten mijn haar, terwijl ik in mijn ziekenhuisbed lag: het werd een hilarisch waterballet. Ontroerend. Mijn vriendin (weer een andere) kwam met haar echtgenoot (patron cuisinier) mijn lievelingsgerecht uit hun restaurant brengen. Ontroerend. Elke ochtend kreeg ik in alle vroegte een berichtje op mijn telefoon…Ze wisten dat de ochtenden best eenzaam en spannend waren (wel of niet weer een operatie?) En echt elke ochtend he! Ontroerend!

Steun
En zo kan ik een hele lijst maken, zonder ‘cheesy’ te willen overkomen,  met gebaren die mij dagenlang goed deden en ontroerden. Een vriendin bleef een hele dag bij me in het ziekenhuis terwijl ik de naarste onderzoeken onderging. De plichtsgetrouwe schat zat tussen de echo, het bloedprikken en de punctie hevig gesticulerend zakelijk te bellen (ze had eigenlijk een thuiswerkdag) maar was mij tot enorme steun.

Bedankt lieve fanclub
Een glas verse jus op bed, zoete aardbeien, heerlijke home made gehaktballetjes, tijdschriften en de mooiste bloemen trokken mij even door de donkerste momenten. Het is een oud cliché en dus zo waar: in tijden van nood leert men zijn vrienden kennen.  Zoals ik ergens in de Fanclub-discussie al appte: ‘Ik heb een fanbase waar Justin Bieber jaloers op kan zijn’. Als Mark Rutte eens wist wat een participatie-maatschappijtje zich rondom mij afspeelde, zou hij er zeker blij van worden.