Placeholder

Voorkom kantoorkwaaltjes

Een stijve rug en nek, een muisarm, en vorige week verscheen ook de kantoorknie in het nieuws. Hoe zorg je ervoor dat je ontkomt aan deze kantoorkwaaltjes?

Een goede werkplek
De eerste stap bij voorkomen van kwaaltjes is een goede werkplek. Zorg ervoor dat je bureau en bureaustoel goed afgesteld staan, dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat en dat je werkplek ruim en licht genoeg is. Gebruik eventueel een voetenbankje als je benen geen hoek van 90 graden maken wanneer je op je stoel zit. Heb je het idee dat jouw werkplek niet helemaal goed is? Informeer op je werk of er iemand langs kan komen om je bureau goed in te stellen.

Beweeg
Benut verschillende momenten om een korte pauze te nemen. Naar de wc, koffie halen, het zijn allemaal momenten waarop je je even kunt bewegen. Erg belangrijk als je uren per dag achter een computerscherm zit. Zorg ook tijdens de lunch even voor afleiding. Nog beter: tijdens je lunchpauze buiten een ommetje maken.

Speciale hulpmiddelen
Heb je steeds vaker last van de symptomen van een muisarm? Er bestaan genoeg hulpmiddelen. Gebruik in plaats van een muis bijvoorbeeld een tablet met een pen.

Fysiotherapie
Soms worden klachten veroorzaakt door een verkeerde (werk)houding die je jezelf hebt aangewend. Een fysiotherapeut kan je helpen, bijvoorbeeld door oefeningen mee te geven die bijdragen aan een goede houding.

De eerste klachten
Wees zelf alert. Blijft niet rondlopen met klachten en kijk kritisch naar je werkplek bij de eerste klachten.

Heb jij wel eens last van kantoorkwaaltjes?