Placeholder

Zo zorg je ervoor dat jouw privégegevens niet te achterhalen zijn in je sportapp

Sportapps worden verboden voor militairen, het blijkt namelijk best makkelijk te zijn om privégegevens te achterhalen. Een slechte zaak want in het geval van een militair kan dat gevoelige informatie zijn. Maar het betekent ook dat jouw informatie misschien makkelijk te achterhalen is als je je hardlooprondje trackt.

Wat is er aan de hand?
Eerder dit jaar maakte Polar een wereldkaart met alle activiteiten van gebruikers openbaar. Een mooie kaart, waarop elk hardlooprondje en fietsrondje kleurrijk staat weergegeven. Vooral in de Westerse wereld was er veel activiteit te zien, maar er waren ook rondjes zichtbaar in verlaten gebieden. Al snel ontdekten onderzoekers dat sommige van die plekken militaire bases zijn, waarvan sommige zelfs geheim moeten blijven.

Gegevens kunnen met elkaar gelinkt worden
De Correspondent deed samen met onderzoeksgroep Bellingcat onderzoek en ontdekte dat het relatief makkelijk werd om persoonsgegevens uit de app te halen. Als een persoon rent rondom het gebouw van een militaire dienst en daarnaast regelmatig een rondje start en eindigt op dezelfde plek in een vinexwijk in Noord-Brabant, dan is de link naar diegenes woonadres zo gelegd.

Meer weten? Hoe het onderzoek precies gedaan werd en wat er gevonden werd, lees je in dit artikel van De Correspondent.

Hoe zorg je dat jouw informatie in je app privé blijft?

  1. Of je nou Polar, Runkeeper of Strava gebruikt, het is verstandig om de instellingen eens goed door te lopen. Zet zoveel mogelijk informatie in jouw sportapp op privé.
  2. Vul niet je echte naam in, of laat op zijn minst je achternaam weg.
  3. Zet je app pas aan als je een paar straten bij je huis vandaan bent.
  4. Heb je een gevoelig beroep of mag je adres om een andere reden echt niet achterhaald worden, dan kun je beter geen app gebruiken om je training te tracken. De Minister van Defensie heeft sportapps zelfs verboden gemaakt voor militairen.

Beeld: Shutterstock | Bron: De Correspondent