Placeholder

Trend: rennen op kussentjes

Een paar jaar geleden was barefoot running hip. Je las er overal over en sommigen voegden de daad bij het woord en renden op zo minimalistisch mogelijke hardloopschoenen. De hardlooptrend lijkt nu de tegenovergestelde kant op te gaan.

Van minimalisme naar maximalisme
Hardloopschoenen mogen weer dikke zolen hebben, het liefst met veel demping en materialen met bijzondere eigenschappen in de zolen. Maximalisme dus, in plaats van minimalisme zoals we dat met barefoot running zagen. Een populaire schoen is de Hoka One One, een schoen met dubbel zoveel vering als een gemiddelde hardloopschoen. Toch zijn de schoenen superlicht. Alsof je op je wolkjes loopt en de grond niet raakt, schijnt het.

Voordelen van maximalisme
Voorstanders van maximalisme beweren minder last van blessures te hebben sinds ze hardloopschoenen met meer demping in de zolen dragen. Het merk Hoka doet zelf geen uitspraken over of de schoenen zouden helpen tegen blessures. Er is te weinig wetenschappelijke onderbouwing beschikbaar.

Kritiek
Voorstanders van barefoot running vinden maximalisme op het gebied van hardloopschoenen helemaal niets. We zijn geboren om te lopen zonder ondersteuning aan onze voeten.

Meer overeenkomsten dan gedacht?
Zoveel zouden de trends niet eens van elkaar verschillen, beweren anderen: beide trends zorgen ervoor dat je je lichaam tijdens het hardlopen in de juiste positie houdt. Verder is ieder lichaam anders en is het een kwestie van voorkeur waar jij prettig op loopt. Maak je veel hardloopkilometers? Dan kan het lekker zijn om af en toe op andere schoenen te lopen. Afwisseling tussen dikke en dunne zolen kan fijn zijn.

Welke hardloopschoenen heb jij?

De hardloopschoenen van Hoka:

 

 

Bron: NYtimes | Beeld: Shutterstock en Hoka