Placeholder

Te veel hardlopen is niet gezond

Hardlopen kan een goede invloed hebben op je gewicht, je bloeddruk en het kan stress verminderen. Alleen zoals alles waar ’te’ voor staat, is te veel hardlopen minder gezond.

Slecht nieuws voor fanatieke hardlopers
Meer is niet altijd beter, concluderen onderzoekers van het Cardiovascular Research Institute in Allentown. Ze onderzochten de gegevens van 3.800 hardlopers met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. 70 procent loopt meer dan 30 kilometer per week.

Kortere levensduur door te veel hardlopen
Uit het onderzoek bleek dat mensen die niet bewegen en hardlopers die voor lange afstanden gaan een korte levensduur hebben dan gematigde lopers, die zo'n twee tot drie uur per week hardlopen.

Hoe kan dat?
Voor het onderzoek moesten de hardlopers verschillende gegevens doorgeven: van pijnstillergebruik tot bloeddruk en familiegeschiedenis. Geen van de risicofactoren leek de kortere levensduur van langeafstandslopers te verklaren. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk waar de grens ligt tussen genoeg en te veel hardlopen.

Is hardlopen slecht?
'Ik zal niemand adviseren om te stoppen met hardlopen,' zegt een onderzoeker. 'Maar vooral voor langeafstandslopers is het belangrijk om de risico's goed in de gaten te houden.' Het zou kunnen dat lange afstanden hardlopen in een hoog tempo simpelweg te veel van je lichaam vraagt.

Bron: Healthyday | Beeld: Shutterstock