Placeholder

Sporten helpt minder te eten

Als je beweegt, verband je niet alleen calorieën, het herstelt ook de gevoeligheid van de zenuwen die zorgen dat je weet wanneer je genoeg gegeten hebt. Hierdoor kun je op tijd stoppen met eten en val je (meer) af. Dit blijkt uit Braziliaans onderzoek van de University of Campinas.

Wanneer mensen veel vet eten, werken de zenuwen die aan de hersenstructuur hypothalamus doorgeven hoe vol de maag zit minder goed. Hierdoor kunnen mensen een oncontroleerbare eetlust krijgen, wat kan leiden tot obesitas. Wereldwijd lijdt zelfs 40 procent van de bevolking aan overgewicht, wat veelal wordt veroorzaakt door een inactieve leefstijl en veranderde eetgewoontes.

Het onderzoek
Voor het onderzoek lieten de wetenschappers knaagdieren met overgewicht flink bewegen. De diertjes maakten hierdoor meer van de eiwitten IL-6 en IL-10 aan, die ervoor zorgen dat de hypothalamus gevoeliger wordt voor leptine en insuline. Deze stoffen zorgen voor een verzadigingsgevoel. Vervolgens gingen de dieren inderdaad minder eten.

Het is voor het eerst dat dit verband tussen bewegen en minder eten wordt gelegd. Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Biology.

(