Placeholder

Oefeningen tegen enkelblessure

Een eenvoudig programma met balansoefeningen kan het risico op een terugkerende enkelverstuiking met 50 procent verlagen. Dit blijkt uit onderzoek van Maarten Hupperets die 21 januari promoveert aan VU Medisch Centrum.

In verschillende sporten, zoals bij voetbal, is enkelverstuiking de meest voorkomende sportblessure. Vooral in het eerste jaar na een enkelverstuiking is er een verhoogde kans op herhaling van dit letsel, wat vaak leidt tot chronische pijnklachten.

Oefenprogramma
Met meer dan een half miljoen verstuikingen per jaar, is het uitermate belangrijk om het oefenprogramma van onderzoeker Maarten Hupperets in Nederland bekend te maken.

Hupperets verdeelde ruim 500 sporters tussen de 12 en 70 jaar met recente enkelverstuikingen in twee willekeurige groepen. Na herstel volgde een groep een oefenprogramma, dat thuis en zonder begeleiding kon worden uitgevoerd. Het ging daarbij om eenvoudige oefeningen, zoals balanceren op een been.

Het oefenprogramma bleek succesvol. Sporters die hun enkel verstuikten en vervolgens acht weken lang eenvoudige balansoefeningen deden, hadden in het jaar erna zo’n 50 procent minder kans om opnieuw enkelletsel te krijgen dan mensen die niet oefenden.

Het EMGO+ instituut van VUmc, de Stichting Consument en Veiligheid en de Vereniging voor Sportgeneeskunde willen het oefenprogramma bekend maken en zelfs in het zorgverzekeringspakket onderbrengen.