Placeholder

Chocolademelk goed voor sporters

Na stevige inspanningen vult chocolademelk het vocht- en suikertekorten beter aan dan energiedranken met vitaminesupplementen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van gezondheidsmagazine Bodytalk.

Tijdens het onderzoek moesten goed getrainde wielrenners zich eerst ‘leegrijden’ tot ze door hun suikervoorraden waren. Vervolgens kregen ze chocomelk of een energiedrank, beiden met evenveel suikers. In een nieuwe fietsopdracht, vier uur later, bleef de groep die chocolademelk had gedronken een half uur langer doorfietsen dan de wielrenners die de energiedrank hadden gedronken.

Ook in een volgend onderzoek bleek dat de spieren van voetballers na het drinken van magere chocolademelk sneller herstelden van een zware inspanning dan met een energiedrank.

Wat het verschil precies maakt, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van sucrose in chocolademelk.

ANTIOXIDANTEN
Vitaminesupplementen worden genomen omdat ze antioxidanten bevatten, stoffen die de schadelijke zuurstofradicalen uitschakelen. Het onderzoek van Bodytalk geeft echter aan dat de werkelijkheid complexer is. Tijdens fysieke inspanningen starten in het lichaam afweermechanismen op tegen deze vrije zuurstofradicalen.