Placeholder

Hoe weet ik dat ik een SOA heb en hoe werkt het testen?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn infecties die worden overgedragen via seksueel contact. Het is belangrijk om te weten hoe je de tekenen en symptomen van SOA’s kunt herkennen om een goede behandeling te krijgen en de verspreiding van deze infecties naar anderen te voorkomen.

Er zijn verschillende veel voorkomende SOA’s waar mensen risico op kunnen lopen, waaronder:

  • Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV)
  • Herpes Genitalis
  • Syfilis
  • Chlamydia
  • Gonorroe
  • Humaan Papillomavirus (HPV)

Het is belangrijk op te merken dat veel mensen met SOA’s geen symptomen hebben. Daarom is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen als je onbeschermde seks hebt. Als je wel symptomen hebt, kunnen die variëren afhankelijk van het type SOA dat je hebt. Enkele veel voorkomende symptomen van SOA’s zijn:

  • Pijn bij het plassen
  • Uitvloeiing uit de vagina of penis
  • Zweertjes of bultjes op de genitaliën of in de mond
  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • Uitslag of jeuk op de genitaliën
  • Opgezwollen lymfeklieren in de liesstreek

Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen op een SOA, ofwel via een gemakkelijke zelftest, ofwel via jouw huisarts. Als je positief test, is het ook belangrijk dat je eerlijk bent over je seksuele activiteiten om een juiste behandeling te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen.

Testmethoden

Er zijn verschillende manieren om op SOA’s te testen. Enkele veel voorkomende methoden zijn:

  • Uitstrijkje: Hierbij wordt een monster van de binnenkant van de mond, keel, vagina of anus verzameld met een wattenstaafje. Het wattenstaafje wordt dan naar een laboratorium gestuurd voor onderzoek. Met een swabtest kan je o.a. worden getest op gonorroe, chlamydia, trichomonas, mycoplasma, en HPV. Ook syfilis kan bij een actief infectie stadium met blaasjes via een swab worden gediagnosticeerd.
  • Bloedonderzoek: Hierbij wordt een bloedmonster genomen en voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd. Bloedonderzoek wordt vooral gebruikt om te testen op HIV en syfilis. 
  • Urinetest: Hierbij wordt een urinemonster verzameld en voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd. Urinetests kunnen o.a. worden gebruikt om te testen op chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma.
  • Lichamelijk onderzoek: Tijdens een lichamelijk onderzoek zal een zorgverlener zoeken naar zichtbare tekenen van een SOA, zoals zweren of bij het uitvloeien. 

Test jezelf thuis!

Een SOA-test thuis kan een gemakkelijke en persoonlijke manier zijn om je te laten testen op 

seksueel overdraagbare aandoeningen. Thuis SOA-testen hebben verschillende voordelen, waaronder:

  • Gemak: Met een SOA-test thuis kun je je laten testen volgens je eigen schema, zonder dat je vrij hoeft te nemen van je werk of een afspraak hoeft te maken met een zorgverlener. Veel SOA-testkits voor thuis kunnen online worden besteld en rechtstreeks naar je huis worden gestuurd, wat het proces nog gemakkelijker maakt.
  • Privacy: Door thuis SOA-testen kun je privacy behouden over je seksuele gezondheid. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je door een bekende van een kliniek wordt gezien of dat je medische gegevens met anderen worden gedeeld.
  • Nauwkeurigheid: Veel SOA-testkits voor thuisgebruik zijn zeer nauwkeurig en kunnen infecties zoals chlamydia en gonorroe met grote nauwkeurigheid opsporen. Ze worden op reguliere wijze in het laboratorium geanalyseerd. 
  • Vroege opsporing: Je laten testen op SOA’s is belangrijk voor vroegtijdige opsporing en behandeling. Vroege opsporing kan de verspreiding van infecties naar anderen helpen voorkomen en kan complicaties van onbehandelde infecties helpen voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel een SOA-test thuis een handige en nauwkeurige optie kan zijn, het geen vervanging is voor een bezoek aan een arts. Als je seksueel actief bent en daarbij onbeschermde seks hebt, is het nog steeds belangrijk om een arts te bezoeken in het geval van klachten. Bovendien, als je positief test op een SOA met een thuistestkit, moet je naar een zorgverlener voor behandeling.

Test jezelf regelmatig 

Het is belangrijk om je regelmatig te laten testen op SOA’s, vooral als je onbeschermde seks hebt. Veel volksgezondheidsinstanties over de hele wereld bevelen aan dat seksueel actieve volwassenen zich minstens eenmaal per jaar laten testen op verschillende soorten SOA’s, en vaker als ze meerdere seksuele partners hebben of risicovol seksueel gedrag vertonen.

Als je positief test op een SOA, is het belangrijk om de aanbevelingen van je zorgverlener voor de behandeling op te volgen en je seksuele partners te informeren, zodat zij ook getest en zo nodig behandeld kunnen worden. Dit kan zelfs anoniem en kan worden gefaciliteerd door je zorgverlener indien gewenst. Echter het meest belangrijk is om veilige seks te hebben, zoals het gebruik van condooms, om het risico op het oplopen of verspreiden van SOA’s te verminderen. 

Conclusie

Tot slot: weten hoe je de tekenen en symptomen van SOA’s herkent, is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen en de verspreiding van deze infecties te voorkomen. Als je seksueel actief bent, is het belangrijk om je regelmatig te laten testen en veilige seks te hebben om het risico op het oplopen of verspreiden van SOA’s te verkleinen. Als je positief test op een SOA, is het belangrijk om de aanbevelingen van je zorgverlener voor de behandeling op te volgen en je seksuele partners te informeren, zodat zij zich ook kunnen laten testen en zo nodig behandelen.

Dit is een externe partnerbijdrage