Hoe je het juiste waterfilter voor jouw levensstijl kiest
3 mei 2021
Hoeveel aandacht besteed jij aan de kwaliteit van jouw lifestyle? Hoeveel aandacht besteed jij aan de kwaliteit van het water dat je dagelijks drinkt?
Hoewel de waterkwaliteit hier in Nederland dankzij het zuiveringsbedrijf erg schoon is, moeten we begrijpen dat ‘schoon’ in deze zin relatief is. We hebben misschien geen wijdverbreide problemen met zaken als cholera (die nog steeds meer dan 170.000 mensen per jaar treft in Azië en Afrika), of dysenterie, maar dat betekent niet dat ons water nog lekkerder kan.
Wanneer water is verontreinigd met virussen en bacteriën, het soort dat ervoor kan zorgen dat je naar de badkamer rent, of erger nog, naar het ziekenhuis moet zit je goed in de problemen, maar gelukkig komt dat in Nederland niet voor.
Maar hoe zit het met de soorten verontreinigingen in het leidingwater? Hoe zit het met de zeer lage niveaus van stoffen zoals geneesmiddelen, antibiotica, oestrogenen en kankerverwekkende chemicaliën die we dagelijks consumeren via ons “schone” water?
Laten we het hebben over deze verontreinigingen, waarom water zo belangrijk is en hoe je zelf hiermee aan de slag kunt gaan.
Ons meest essentiële voedingsstof
Water is ons meest essentiële voedingsstof. Het is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalproducten in en uit alle cellen van ons lichaam. Het wordt vaak het “universele oplosmiddel” genoemd omdat het helpt om mineralen in het lichaam op te lossen en ze toegankelijk te maken voor onze cellen, het helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en het beschermt je organen en weefsels.
Water helpt constipatie te voorkomen, het verlicht de belasting van de nieren en lever door gif- en afvalstoffen weg te spoelen, en het helpt om je lymfevocht te laten stromen.
Tot 60% van het volwassen menselijk lichaam bestaat uit water, en bij baby’s is dat bijna 80%!
Te veel chemicaliën
Vroeger hadden onze waterzuiveringsinstallaties, bedoeld om vers, schoon water dankzij waterfilters te leveren aan onze huizen, alleen te maken met bacteriële en virale verontreinigingen. In de loop van de decennia zijn de industriële en agrarische activiteiten toegenomen, evenals het aantal en de soorten chemicaliën die we in ons water aantreffen.
Onze watervoorraden worden steeds meer verontreinigd met pesticiden, geneesmiddelen, verdovende middelen, zware metalen en synthetische oestrogenen, om er maar een paar te noemen.
En veel van deze chemicaliën die opzettelijk aan ons water worden toegevoegd om bacteriën en virussen aan te pakken, zoals chloor of chloramine, kunnen onbedoelde negatieve bijwerkingen hebben.
Dus wat nu?
Dus wat doen we? Wij filteren ons water nog beter door zelf aan de slag te gaan!
Je kunt zelf lekker water verwezenlijken door zelf het kraanwater te gaan filteren met bijvoorbeeld een waterfilter kan. De eerste stap naar veiliger, schoner water is weten welke verontreinigingen in het water aanwezig zijn. Je zou kunnen denken dat je eerste stap is om een filter te kopen, maar totdat je weet met welke verontreinigingen je moet omgaan, weet je niet wat voor soort filter je moet halen. Doe daarom een TDS-meting waardoor je erachter komt hoe de kwaliteit van jouw drinkwater is.
Zoek naar jouw lokale waterkwaliteit rapport
Dit rapport moet je een momentopname geven van de aanwezige verontreinigende stoffen en of het water een van de EPA-drinkwaternormen overschrijdt. Als een van de niveaus in het water deze normen benadert of overschrijdt, wilt je er zeker van zijn dat je ze eruit filtert.
Geen enkel filter is perfect; sommige kunnen de verontreinigende stoffen die je hebt (zoals fluoride) niet aanpakken, of andere zijn misschien overdreven en meer geld dan je nodig hebt.
Koop een filter dat aan de behoeften voldoet
Een koolstoffilter kan een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van jouw watervoorziening worden. Het doel is om lekker, zuiver water te hebben om te drinken, mee te koken etc. Hoewel ons water zeker beter is dan op sommige plaatsen op de wereld, kan het nog altijd beter en lekkerder. Ga dus aan de slag om je eigen water te filteren.
Dit is een externe (seo) bijdrage