Placeholder

Werkende vaders willen meer tijd voor kinderen

Het clichébeeld van de werkende man en de huismoeder klopt niet helemaal. Werkende vaders zouden maar wat graag meer tijd hebben voor hun kroost.

Uit een onderzoek van Motivaction, in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken, is gebleken dat 55 procent van de werkende vaders meer tijd wil voor de kinderen – bij moeders gaat het om 35 procent. Het liefst zouden de vaders hun werktijd zelf indelen, zodat werk en privé niet meer botsen. 76 procent van de mannen zegt ervan te balen wanneer ze vanwege hun baan de kinderen minder zien. Ook hier hebben vrouwen minder last van.

Het nieuwe werken
Om de tijd tussen werk en gezin beter te kunnen verdelen is Het Nieuwe Werken volgens de ondervraagden de beste oplossing. Enkele ideeën zijn bijvoorbeeld het zelf indelen van werktijden, zelf bepalen waar je werkt, betere technologie voor thuiswerken en meer mogelijkheden voor deeltijdwerk. Vier op de tien mannen zou zelfs een andere baan overwegen als deze meer privétijd oplevert.

Lees ook: nachtdienst vergroot kans hart- en vaatziekten >

Multitasken
Dat mannen maar één ding tegelijk kunnen, wisten we natuurlijk al lang. Op de dagen dat moeders alleen thuis zijn met de kinderen doen ze meer huishoudelijk werk dan hun mannelijke wederhelft in dezelfde situatie. Naast koken en boodschappen doen, maakt drie kwart van de vrouwen ook nog schoon, tegenover nog niet de helft van de mannen. De helft van de mannen denkt net zoveel te doen als de partner, maar daar is maar eenentwintig procent van de partners het mee eens. Ai!

De Nederlandse man vindt zichzelf goed in multitasken >

Experimenteren
Met een campagne worden zowel werknemers als werkgevers uitgedaagd om te experimenteren met deze nieuwe manier van werken. Op internet kan men zich aanmelden voor tal van activiteiten, zoals workshops, master classes en excursies naar bedrijven die Het Nieuwe Werken al hebben doorgevoerd. Ook kunnen vaders hun ervaringen delen om kans te maken op leuke prijzen.

Check voor meer info www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl en www.papadagdoejezelf.nl.