Placeholder

Wat we van mannen kunnen leren

Mannen zijn vaak gelukkiger dan vrouwen, aldus cijfers van het CBS. Kunnen we die kunst misschien van hen afkijken?

1. Denk in oplossingen
In plaats van te piekeren, kun je beter handelen. Vraag jezelf af: waar maak ik me druk over? Kan ik er iets aan veranderen? Zo ja, onderneem actie. Al zet je maar een eerste stap in de juiste richting, je zult je waarschijnlijk snel beter voelen. Kun je iets niet veranderen, dan heeft het ook geen zin om erover te blijven piekeren.

2. Leer onderhandelen
Natuurlijk kun je niet iedereen over één kam scheren, maar over het algemeen zijn mannen toch iets betere onderhandelaars dan vrouwen. Hoe doen ze dat toch? Enkele tips: durf te vragen en vraag wat je wilt vragen op een duidelijke manier. Kom met argumenten; als je verantwoordelijkheden op het werk het afgelopen jaar flink uitgebreid zijn, heb je een gegronde reden om salarisverhoging te vragen. Zorg dat je zeker overkomt en durf hoog in te zetten.

3. Denk vaker aan jezelf
Terwijl jij het huis aan kant maakt omdat jullie later vandaag bezoek krijgen, is hij bezig met zijn tablet. Misschien vind je dat vervelend, maar er schuilt ook een kracht in: hij maakt tijd voor zichzelf en dat is belangrijk. De wereld vergaat echt niet als de was even blijft liggen, of als de badkamer een keer wat minder schoon is.

4. Communiceer duidelijk
Wil je dat je op zijn tablet scrollende kerel ook eens in actie komt en een stofzuiger pakt, probeer hem dat niet duidelijk te maken met hints. Zeg waar het op staat. Dat maakt niet alleen de communicatie in je relatie duidelijker, ook in vriendschappen en op de werkvloer komt duidelijk communiceren van pas.

5. Werk aan je zelfvertrouwen
Probeer te denken in kansen en mogelijkheden in plaats van in doemscenario's. Hoewel mannen echt niet altijd blaken van het zelfvertrouwen, durven ze zich wel sneller ergens doorheen te bluffen. Je kunt veel meer dan je denkt. Pas wel op voor de valkuil: overschat jezelf niet.

6. Laat het kind in jezelf af en toe vrij
Een potje FIFA, een dolletje op het voetbalveld, een wedstrijd boerenlaten of flauwe grappen. Je zou het kunnen categoriseren als kinderachtig. Maar wat maakt het uit? Het is heerlijk om af en toe het kind (of de tiener) in jezelf los te laten en te doen waar je vroeger zo van genoot.

De feiten
– Mannen voelen zich veel vaker kalm: 72 procent voelt zich bijna altijd kalm. Van de vrouwen is dat 61 procent.
– Vrouwen ervaren vaker negatieve emoties als ze zenuwachtig zijn of zich somber voelen.
– Mannen en vrouwen zijn even vaak tevreden met hun leven.
– Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent).
– De mensen in Drenthe, Friesland en Zeeland zijn het meest tevreden met hun leven.

Bron: Nu.nl | Beeld: Shutterstock