Placeholder

Vrouwen verkiezen sterilisatie boven hormonen

Langdurig hormoongebruik of sterilisatie als anticonceptiemethode? De meeste vrouwen in Nederland gaan voor de laatste optie.

In Nederland zijn bij de helft van de stellen boven de 35 jaar één of beide partners gesteriliseerd. Uit onderzoek van medisch communicatiebedrijf Hologic blijkt dat de laparoscopische sterilisatiemethode bij vrouwen het meest wordt toegepast. Dit is een vrij ingrijpende operatie die onder narcose wordt uitgevoerd. Gynaecologen verwachten dan ook dat de komende jaren een nieuwe, vrouwvriendelijke vorm – zoals de Adiana-methode – van sterilisatie populair wordt.

Sterilisatie
Naar aanleiding van de sterilisatiemethode Adiana liet Hologic Benelux een onderzoek uitvoeren naar sterilisatie van vrouwen in Nederland. Van de ruim 500 ondervraagden tussen de 35 en 50 jaar gaf 40 procent aan voor sterilisatie te kiezen. Men kiest hier vaak voor omdat lang gebruik van hormonen niet gewenst is. Een vijfde van de vrouwen geeft aan sterilisatie de beste optie te vinden in vergelijking met andere anticonceptiemethoden. Een kwart koos voor sterilisatie om medische redenen. Bovendien geeft 88 procent van de gesteriliseerde vrouwen aan (zeer) tevreden te zijn met de sterilisatie.

Lees ook: stem verlaagt na de overgang >

Leeftijd
De leeftijd waarop men voor sterilisatie kies ligt voor zowel vrouwen als mannen relatief hoog. Dat komt onder andere door de steeds hogere leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen. 32 procent van de vrouwen is tussen de 35 en 39 jaar en 30 procent tussen de 31 en 34 jaar. Gemiddeld zijn vrouwen zo’n 35 jaar oud wanneer sterilisatie plaatsvindt. De meeste mannen zijn rond de 38 jaar.

Ongeveer de helft van de vrouwen en 38 procent van de mannen laat zich steriliseren na meer dan drie jaar na de geboorte van hun laatste kind. Opvallend: 14 procent van de vrouwen laat zich steriliseren tussen drie en zes maanden na de geboorte.

Wanneer vrouwen voor sterilisatie kiezen gaat 68 procent eerst voor informatie naar de gynaecoloog. Slechts 10 procent zoekt naar informatie over sterilisatiemethoden op het internet.

Meer weten? www.hologic.com