Placeholder

Vreemdgaan zit tussen oren

Mensen die geneigd zijn snel vreemd te gaan kunnen hier eigenlijk niets aan doen.

Klinkt als een makkelijk excuus, maar volgens sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit klopt het wel. Mannen en vrouwen die snel verliefd worden op een ander terwijl ze een relatie hebben, bezitten namelijk een verminderde controle over een bepaald gebied in de hersenen dat de zelfregulering bepaalt.

Op hol
Mensen bij wie dit gebied in de hersenen (tijdelijk) minder goed functioneert, zijn zij eerder en vaker geneigd tot vreemdgaan. Vooral mannen schijnen last de hebben van deze ‘kwaal’. Bij hen slaat het gebied van zelfregulering sneller op hol wanneer ze een aantrekkelijk iemand zien. Bovendien gaan ze volgens Karremans ook langer door. Opmerkelijk: Het maakt daarbij niet uit of ze een goede of slechte relatie hebben.

Mediteren?
Het schijnt zelfs dat mannen sneller vreemdgaan door een sociaal-emotionele oorzaak dan door seksuele ontevredenheid. Gelukkig is je relatie niet gelijk verloren wanneer je last heb van minder zelfregulering. Volgens Karremans kun je dit gebied in je hersenen namelijk trainen. Dit kun je doen door middel van testjes, meditatie of oefeningen met ‘mindfulness (en bepaalde vorm van bewustzijn).

Gedumpte vrouwen zijn aantrekkelijk voor het mannelijke geslacht >