Placeholder

Stress van invloed op partnerkeuze

Mannen kiezen een andere partner in tijden van stress dan wanneer ze relaxt zijn. Hun stemming blijkt bepalend bij de keuze van een partner, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Trier.

De wetenschappers, onder leiding van Johanna Lass-Hennemann, deden onderzoek naar de aantrekkelijkheid van personen en deden een opmerkelijke ontdekking: mannen die gestrest zijn vinden andere vrouwen aantrekkelijk dan mannen die dat niet zijn.

Voor het onderzoek werden vijftig heteroseksuele mannelijke studenten onderverdeeld in twee groepen, waarbij de ene helft verzocht werd de handen in ijswater te leggen, terwijl de andere helft behaaglijk warm water kreeg. Beide groepen kregen naaktfoto’s te zien van vrouwen.

Stresshormonen
Vervolgens werd de hartslag en de hoogte van het stresshormoon cortisol bij de mannen opgemeten. Deze waarden bleken bij de eerste groep, die hun handen in ijswater hadden, aanzienlijk hoger. Ook werd de deelnemers naar hun mening over de vrouwen gevraagd.

De wetenschappers stelden vast dat mannen waarbij een hoog stressniveau gemeten was, zich eerder aangetrokken voelden tot vrouwen die qua uiterlijk hun tegenpool zijn. Mannen die niet of nauwelijks stress hadden bleken juist een sterke voorkeur te hebben voor vrouwen die op henzelf lijken.

(