Placeholder

Seksuele problemen na antidepressiva

Als je antidepressiva gebruikt, kun je last hebben van stoornissen op seksueel gebied, dat staat in de bijsluiter. Nu blijkt dat die stoornissen ook nadat je gestopt bent met antidepressiva kunnen aanhouden.

Dat geeft Lareb, een instantie die bijwerkingen van medicijnen registreert, aan. De klachten komen vooral voor bij SSRI's, daaronder vallen bijvoorbeeld Prozac en Seroxat.

Signaal
Er zijn 19 meldingen binnengekomen van mensen die jaren na het gebruik van antidepressiva nog steeds aan erectie- of orgasmestoornissen lijden of geen libido hebben. Dat lijken niet veel meldingen, maar Lareb ziet het als een signaal: het is een onbekend verschijnsel, dat waarschijnlijk voor schaamte zorgt.

Veel onduidelijkheid
Tot nu toe werd gedacht dat seksuele problemen overgingen als patiënten stopten met antidepressiva, maar dat is misschien niet het geval. Hoe de klachten ontstaan en hoe vaak het voorkomt, is nog niet duidelijk.

Melding
Lareb vindt dat het probleem onderzocht moet worden en heeft een melding gemaakt bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bron: Volkskrant | Beeld: Shutterstock