Placeholder

Op de bank bij een relatietherapeut

Wanneer het met je relatie niet zo goed gaat, kan relatietherapie helpen. Toch is de stap naar een therapeut voor veel stellen groot. Maar het is helemaal niet eng of gek. Een relatietherapeut vertelt meer over relatietherapie.

Een tweede kans
Floor Mans, relatietherapeut: 'Relatietherapie is een manier om je relatie nog een kans te geven. Je leert elkaar opnieuw kennen in een veilige en gestructureerde omgeving. Het hoeft zeker niet het begin van het einde te betekenen. In mijn praktijk gaat 80 procent uiteindelijk toch verder met elkaar, na gemiddeld acht tot twaalf therapiezittingen. Maar de intentie moet wel van beide kanten komen, je kunt je partner niet dwingen.

Blijven communiceren
Het geheim van een goede relatie is vooral: tijd nemen om elkaar echt te horen. Nieuwsgierig blijven naar elkaar, je kwetsbaar durven opstellen, laten zien wat je denkt en voelt, ookal is dat niet altijd even mooi. Na de verliefdheidfase sluipen er soms destructieve communicatiepatronen in een relatie. We raken gevangen in beelden die we van elkaar hebben.

Gedachten invullen
We vullen in voor de ander in plaats van te vragen wat er in de ander omgaat. Zelfs bij stellen die al 25 jaar bij elkaar zijn, vallen soms de schellen van de ogen. ‘O, dus dáárom wil jij altijd weten waar ik ben!’ Dan blijkt er achter ‘controlegedrag’ een oude angst te zitten, die ver teruggaat in iemands verleden. Begrip haalt de angel uit het conflict. Daarvoor moet je wel eerst de tijd nemen om naar elkaar te luisteren.

Werkwijze
Ik werk vooral met wat zich aandient tijdens een sessie. We gaan in op de thema’s en werkdoelen die de partners hebben aangedragen, maar de manier waarop ze met elkaar wel of niet samenwerken tijdens de sessies laat mij scherp zien waar de relatieproblemen eigenlijk over gaan.

Torenhoge verwachtingen
Vooral bij vrouwen zie ik dat ze vaak hoge verwachtingen van hun relatie hebben. Ze houden een droombeeld van de romantische prins op het witte paard vast. Terwijl ook ruzie, sleur en problemen bij een relatie horen. Vrouwen gaan dan al snel twijfelen, of ze gaan aan hun man trekken, wat hij kan ervaren als claimgedrag, zodat híj op zijn beurt ook gaat twijfelen, en daarmee is de cirkel rond.

Verbinding versus autonomie
Mannen en vrouwen lijken soms van verschillende planeten afkomstig, maar ze delen twee dingen: de behoefte aan verbinding en de behoefte aan autonomie. Die wisselen elkaar af en houden elkaar in stand. Bij een man kan de behoefte aan autonomie sterker zijn dan bij de vrouw. Hij wil zich even terugtrekken om zich daarna weer beter te kunnen verbinden. Stilstaan bij zulke patronen en cirkels kan heel verhelderend zijn.

Vooroordelen
Mensen denken soms dat een relatietherapeut een tovenaar is die alles oplost. Maar beide partners moeten ook zelf aan de slag, dwars door schaamte, angst en verdriet heen. Dat is hard werken, veel meer nog thuis dan in mijn spreekkamer. Een handleiding voor je relatie kan een relatietherapeut niet geven, die moet je samen ontdekken.'

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock