Placeholder

Jonge geliefden kennen elkaar het best

Kersverse geliefden kennen elkaar beter dan koppels die al jaren bij elkaar zijn. Dat blijkt uit een internationale studie, gepubliceerd in de Journal of Consumer Psychology.

Na veertig jaar ken je elkaar door en door, zo wordt gedacht. Maar dat blijkt niet het geval. Volgens het onderzoek, uitgevoerd in Zwitserland, Duitsland en Amerika, kennen jarenlang getrouwden elkaar minder goed dan geliefden uit een relatie van ongeveer twee jaar.

Goed of fout?
De onderzoekers stelden vragen over elkaars voorkeuren betreffende voeding, films en keukenapparatuur aan 38 jonge koppels (tussen de 19 en 32 jaar) en oudere koppels (tussen de 62 tot 78 jaar). Opmerkelijk was dat de jongere stellen meer antwoorden juist had, in tegenstelling tot de oudere koppels – waarvan de relatie gemiddeld meer dan veertig jaar oud was.

Volgens de onderzoekers heeft dat veelal met motivatie te maken. Jongere mensen zijn meer gemotiveerd om elkaar goed te leren kennen tijdens de eerste fasen in de relatie. Bovendien hebben kersverse geliefden meer te winnen als ze moeite doen om elkaar goed te leren kennen. Ouderen hebben minder aandacht voor elkaar omdat hun relatie al vaste grond heeft. Ook denken ze hun partner al volledig te kennen.

Verder bleek uit het onderzoek dat koppels met gelijkaardige voorkeuren en smaken vaak het meest over elkaar te weten, ongeacht de leeftijd.

(