Placeholder

Huiselijk geweld is geen feest

De feestdagen staan voor de deur, dat betekent dat je meer tijd met elkaar doorbrengt. De spanningen kunnen oplopen en er wordt meer alcohol gedronken. Rond de feestdagen stijgt helaas ook het geweld in huiselijke kring.

Achter gesloten deuren
Eén miljoen Nederlanders zijn jaarlijks slachtoffer van incidenteel huiselijk geweld. Ongeveer 200.000 slachtoffers hebben te maken met ernstig huiselijk geweld. Het lastige voor de buitenwereld is dat huiselijk geweld vaak onzichtbaar is, het speelt zich af achter gesloten deuren.

Meer dan je denkt
Je denkt bij huiselijk geweld misschien al snel aan fysiek geweld of schelden, maar ook stalken, vernedering, verwaarlozing, financiële uitbuiten en seksueel misbruik vallen eronder. Vaak belooft de geweldpleger verbetering, maar het is een valse belofte.

Vicieuze cirkel
voor de slachtoffers is het lastig om de vicieuze cirkel te doorbreken. Het is moeilijk om toe te geven dat het thuis niet goed gaat en hulpverleners toe te laten in je privéleven. Om huiselijk geweld meer zichtbaarheid te geven en slachtoffers hulp te bieden, wordt er campagne gevoerd onder de naam 'Huiselijk geweld is geen feest'.

Wat te doen bij huiselijk geweld?
Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld of je vermoedt dat mensen om jou heen worden mishandeld, is de eerste stap erover te praten met bijvoorbeeld een familielid, vriend of huisarts. Je kunt ook veilig en anoniem bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld voor vragen en advies op 0900 – 126 26 26 (vijf cent per minuut) of kijk op www.vooreenveiligthuis.nl.