Placeholder

Huilen na de seks

Na de vrijpartij komt het gevoel heel plotseling opzetten: je voelt je down of misschien barst je in tranen uit. Je bent niet de enige, 46 procent van de vrouwen kent dit gevoel, blijkt uit een onderzoek.

Wat het onderzoek erover zegt
Bijna de helft van de vrouwen heeft wel eens een verdrietig gevoel of huilbui gehad na de seks. Vijf procent van de vrouwen heeft het in de afgelopen vier weken meerdere keren gehad. De studie waaruit deze statistieken komen is klein, maar het laat zien dat je niet de enige bent die er soms last van heeft.

Waar ontstaat huilen na de seks door?
Het onderzoek geeft aan dat het komt door de hormonen en stoffen die tijdens een orgasme vrijkomen. Toch is deze reden niet sluitend, want de after-sex-dip kan net zo goed toeslaan als je geen orgasme hebt gehad. Seks is intiem en kan daardoor overweldigend zijn, wat werkt als een trigger voor je emoties.

Is het erg?
Nee, over een incidentele huilbui of verdrietige gevoelens na de seks hoef je je echt geen zorgen te maken. Het overkomt veel vrouwen (en bijna net zoveel mannen), zo blijkt ook uit het onderzoek. Wees er open over tegen je partner, zodat hij of zij zich er niet slecht over voelt. Heb je er vaker last van, of heb je het gevoel dat er meer achter zit? Dan kan het verstandig zijn om uit te zoeken waardoor je je steeds zo rot voelt nadat je seks hebt gehad.

Beeld: Shutterstock