Placeholder

Hoe laten we mijn affaire achter ons?

Een affaire hakt er flink in. Als je partner je vergeeft, wil dat niet zeggen dat het vertrouwen zomaar hersteld is. Psycholoog Pieternel Dijkstra geeft advies.

Vraag: 'Een jaar geleden heb ik een affaire gehad met een collega. Drie maanden lang hadden we stiekeme afspraakjes, waarbij we ook seks hadden. Natuurlijk voelde ik me schuldig tegenover mijn man; daarom heb ik alles opgebiecht. Ik heb mijn echtgenoot uitgelegd dat ik aandacht zocht, omdat ik de aandacht en spanning bij hem miste.

Hij was woedend, maar na heel wat gesprekken samen hebben we besloten voor ons huwelijk te vechten. Nu, een jaar later, begint hij nog steeds te pas en te onpas over mijn fout. Zomaar tijdens de afwas en zelfs als we ‘gezellig’ uit eten zijn. Hoe kunnen we het zo ooit achter ons laten?' JANNEKE V.

Antwoord van Psycholoog Pieternel Dijkstra: 'Bedrog hakt er flink in en het geschade vertrouwen van je partner is niet ineens weer hersteld. Ook niet na een aantal goede gesprekken. De kous mag voor jou dan af zijn, maar voor hem hoeft dat nog niet het geval te zijn.

Begrip en geduld
Wil je je huwelijk redden? Toon begrip en heb geduld als hij er weer over begint. Dat wil niet zeggen dat hij er maar altijd over door moet kunnen praten. Het hangt er mede van af hoe hij erover praat.

Verwijten
Praat hij erover op een verwijtende manier? Wrijft hij je je fout in? Dan heeft je partner nog last van wrok. Praat daarover, eventueel met een relatietherapeut.

Details
Wil hij details weten (‘Hoe vaak hadden jullie seks?’, en: ‘Wat heeft hij wat ik niet heb?’) beantwoord die vragen dan, maar niet eindeloos. Besef dat achter detailvragen vaak een vraag naar zekerheid schuilgaat. Hij wil weten: is de affaire werkelijk voorbij? Welke garantie heb ik dat dit niet nog eens gebeurt? Probeer deze achterliggende vraag naar zekerheid te beantwoorden.

Wijze les
Het kan ook zijn dat hij simpelweg nog wil praten over zijn gevoelens over de affaire. Probeer er dan voor hem te zijn en hem te steunen. Van groot belang daarbij is dat je je ontrouw niet langer goedpraat. Het feit dat je aandacht en spanning bij hem miste, is geen reden om vreemd te gaan. Neem alle schuld op je en probeer lering te trekken uit het gebeurde, namelijk datje beter voor elkaar en je relatie moet zorgen.'

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock