Placeholder

De geheimen van lust

Wel zin, geen zin: seks kan best complex zijn. Maar waar komt dat brandende verlangen vandaan en kun je het zelf aanwakkeren? Santé zocht antwoorden en vond ze.

Wanneer heb jij voor het laatst écht zin in seks gehad?
En nee, niet nadat je geliefde al diverse pogingen deed om je op te warmen, wanneer heb je zélf dat vurige verlangen gevoeld waarbij je maar één ding wilde: een intens en heftig hoogtepunt? Een uur geleden, een dag, een maand? Lust is een vreemd iets. Het overkomt je plotseling of het wordt geleidelijk opgebouwd.

Wetenschappers breken zich al lange tijd het hoofd over de werking van lust. Lust komt voort uit een complex proces van prikkels die worden omgezet in een lichamelijke en geestelijke reactie, met als gevolg: zin in seks. Dat ergens in je lichaam een dosis lust is opgeslagen, is al lang achterhaald. Wordt lust dan gevoed door de drang om onszelf voort te planten?

Seksuoloog Hannie van Rijsingen stelt: 'Sommige onderzoekers zeggen dat bij mannen die drang wel aanwezig is, omdat ze diep van binnen weten dat ze moeten zorgdragen voor het nageslacht en sperma moeten produceren. Bij vrouwen is die drang anders, hoewel vrouwen zich rond de eisprong wel vaker opgewonden voelen en meer avances maken dan wanneer ze tegen hun menstruatie aan zitten.'

Benieuwd naar de antwoorden op de vragen over lust? Vanaf pagina 44 in het decembernummer van Santé vind je het hele artikel.