Placeholder

Autobezitters trouwen vaker

Mensen zonder auto trouwen minder vaak dan mensen met een auto. Van een vaste baan en een goed inkomen wisten we al dat het belangrijke factoren waren die stellen doen besluiten tot een huwelijk. Maar inkomen blijkt nu dus niet de enige bepalende factor.

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de veranderende huwelijksgewoonten in de Verenigde Staten. Wat bleek? Amerikanen gaan op steeds latere leeftijd trouwen en het percentage dat nooit trouwt stijgt. Dit geldt met name voor laagopgeleiden en mensen uit de lagere sociale klassen.

Bezit & rijkdom
Onderzoeker Daniel Schneider van Princeton University wilde weten of opgebouwde rijkdom een rol speelt voor stellen om in het huwelijksbootje te stappen, denk bijvoorbeeld aan het bezit van een auto, spaargeld, aandelen of obligaties.

Weet jij wat mannen aan een huwelijk spenderen? >

Opgebouwde rijkdom blijkt inderdaad een rol te spelen. Het bezit van een auto vergroot bij mannen de kans op een huwelijk met 2,6 procentpunt. Financiële middelen hebben, vergroot de kans dat er getrouwd wordt met 1,5 procentpunt. Ook bij vrouwen vergroot weelde de kans dat ze trouwen, maar in mindere mate dan bij mannen.

Nederland
Ook in Nederland daalt het aantal huwelijksvoltrekkingen. In 2004 was sprake van een sterke daling, die lijkt samen te hangen met de economische crisis. In economisch minder goede tijden wordt er dus daadwerkelijk minder getrouwd.

De onderzoeksresultaten verschijnen deze week in het American Journal of Sociology.

Lees ook: getrouwde mensen leven langer >

(