Placeholder

Afwijzing ‘breekt’ hart

Sociaal afgewezen worden heeft niet alleen effect op je emoties, je hart raakt er ook door van slag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Leiden.

Voor het onderzoek moesten studenten van de ene universiteit een foto van zichzelf te sturen. Hen werd verteld dat ze werden beoordeeld op de eerste indruk die ze maakten bij studenten van de andere universiteit.

Een paar weken later kwamen diezelfde studenten naar het laboratorium om foto’s te bekijken van de studenten die hen zogenaamd hadden beoordeeld. Hun hartritme werd gemeten terwijl ze moesten raden of de onbekende gezichten op de foto’s hen aardig zou vinden. Daarna werd hen verteld of de student op de foto hen ook echt aardig vond (dit was een door de computer gesimuleerde reactie).

Resultaten
De hartslag van de proefpersonen daalde in afwachting van de beoordeling. De hartslag veranderde ook nadat ze een negatieve mening te horen kregen. Ook duurde het langer tot het hart weer de normale hartslag bereikte. Een onverwachte afwijzing kans dus echt aanvoelen alsof je hart ‘breekt’.

Het onderzoek is gepubliceerd in Psycholgical Science.

(