Zwanger

Vrouwen in Nederland steeds later zwanger

Vrouwen in Nederland krijgen hun eerste kind steeds later. Maar we zijn niet de enige in Europa, ook In Spanje en Italië worden vrouwen steeds later zwanger.

De gemiddelde vrouw in Nederland was in 2020 30,1 jaar toen ze haar eerste kind kreeg. In 2018 was dit nog op de leeftijd van 30 jaar. IN 1970 was dat 24,3 jaar en in 1980 was een vrouw gemiddeld 25,6 jaar als ze haar eerste kind kreeg.

Andere Europese landen

Maar ook in andere Europese landen wordt het moederschap vaker uitgesteld. Zo is de gemiddelde vrouw in Italië 31,3 jaar oud als ze aan een kind begint. De jongste moeders wonen in Bulgarije waar de gemiddelde leeftijd op 26 jaar ligt.

Uitstel zwangerschap leidt tot afstel

Volgens Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde, staan vrouwen er niet vaak bij stil dat uitstel tot afstel kan leiden. Tegen NOS.nl zegt hij: “Er wordt steeds vaker teruggevallen op vruchtbaarheidsbehandelingen en het kan resulteren in steeds meer ongewilde kinderloosheid.”

Voordelen uitstel zwangerschap

Volgens Carolien Gravesteijn, Lector Ouderschap & Ouderbegeleiding, zitten er niet alleen nadelen aan het late moederschap worden. Tegen RTLnieuws.nl zegt ze: “We worden steeds ouder en blijven langer gezond, dus het is ook logisch dat die leeftijd omhooggaat. In algemene zin in dat niet nadelig. Oudere ouders hebben meer levenservaring, kiezen vaak veel bewuster voor het ouderschap en staan over het algemeen steviger in hun schoenen.”

BESTEL HIER