Uitstrijkje kan mogelijk ook andere vormen van kanker opsporen
6 oktober 2022
Het uitstrijkje om baarmoederhalskanker op te sporen kan mogelijk ook kwaadaardige cellen opsporen in borst en eierstokken. Dat meldt het tijdschrift Nature Communications op basis van recent wetenschappelijk onderzoek.
Het tijdschrift Nature Communications meldt het uitstrijkje een indicatie kan zijn voor vrouwen die risico lopen op borst- of eierstokkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen op dit moment en een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge vrouwen. Preventief borstonderzoek levert bij jonge vrouwen niet altijd op tijd iets op, zo melden de onderzoekers. Maar een uitstrijkje kan mogelijk het risico op onder andere borstkanker vroeg opsporen.
In het geval van eierstokkanker is het vroegtijdig opsporen van kwaadaardige cellen uiterst belangrijk omdat eierstokkanker in veel gevallen in een erg laat stadium wordt ontdekt. Een uitstrijkje kan op moleculair niveau afwijkend gedrag laten zien, wat vroege opsporing van deze vormen van kanker zou kunnen versnellen.
De onderzoekers raden aan om hier verder onderzoek naar te doen. “It’s a bit like checking blood pressure to see who is at risk of heart problems,” aldus de onderzoekers. Je bloeddruk meten om te kijken of er eventuele hartproblemen zijn. In het geval van een uitstrijkje zou daarna aanvullend onderzoek volgen.
Bron: Nature Communications 1-2-2022, Beeld: Getty Images