paul de leeuw

Paul de Leeuw belooft te zingen op begrafenis 13-jarige Myrthe

In ‘Niet Klein Te Krijgen’ volgt Paul de Leeuw een jaar lang vijf tieners met kinderkanker. Paul loopt mee met de kinderen en hun gezinnen in het dagelijks leven en laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Aan de 13-jarige Myrthe belooft hij te zingen op haar begrafenis.

Ondanks dat de leukemie anderhalf jaar na haar eerste stamceltransplantatie terug is gekomen, blijft Myrthe vertrouwen in een goede afloop. Nadat ze na de eerste reeks behandelingen leek te zijn genezen en haar leven weer op de rit kreeg, weer naar school ging, leuke dingen deed met haar vriendinnen en weer was gestart met volleybal, bleek de leukemie alsnog terug. Een grote klap voor Myrthe zelf, haar ouders en haar twee oudere halfbroers waar ze zo close mee is. Myrthe was te zien in het tv-programma Niet klein te krijgen. En heel Nederland leefde mee met dit lieve dappere meisje.

Ziekenhuis

De aflevering waarin Paul de Leeuw Myrthe bezoekt, heeft in Nederland veel lieve reacties opgeleverd. Kijkers reageerden massaal op de uitzending en schreven op Twitter dat ze de hele uitzending met tranen in de ogen hadden bekeken.

Uitvaart

In de uitzending vertelt Myrthe dat ze een verzoekje heeft aan Paul, maar dat haar vader dat namens haar zal vragen. Het verzoek is dat Paul de Leeuw op Myrthes uitvaart een liedje zingt. ‘Ik wil graag dat je een lied van Adele zingt,’ zegt Myrthe. Paul vraagt of ze het lied niet eerst zelf nog wil horen, maar ze bewaart dat liever voor de uitvaart zelf. Geen wonder dus dat dit dappere meisje heel Nederland aan het huilen bracht.

Tieners

In de andere uitzendingen zien we de 14-jarige Luuk (een vorm van lymfeklierkanker), de 10-jarige Quinten (leukemie), de 15-jarige Tibbe (botkanker) en de 10-jarige Emelie (hersentumor). Stuk voor stuk ontroerende, dappere kinderen die door hun levensbedreigende ziekte anders in het leven staan.

Paul de Leeuw

Op de website van BNNvara schrijft Paul de Leeuw hoe hij het maken van het programma heeft ervaren: “

Mijn allereerste tv bezoek was bij Myrthe en er één om niet te vergeten. Best wel gespannen, want hoe pak je zoiets aan? Op bezoek bij een gezin met een ziek kind. In de kamer stond een grote schaal met de lekkerste gebakjes van Nederland. Gebakjes bij iemand die ernstig ziek is? Durfde er niks over te zeggen of naar te vragen. Toen ze vroegen of ik een gebakje wilde dacht ik: ik ga toch nu geen gebakje eten bij een zeer ziek kind? Maar waarom niet?

En dat is volgens mij de kern van het programma: het leven gaat gewoon door, ondanks ziekte, onheilspellende boodschappen en verdriet.”

Tekst Sante, beeld BNNvara/GettyImages

niet klein te krijgen