Half miljoen mantelzorgers voelt zich overbelast

Nederland telt maar liefst vijf miljoen mantelzorgers. Van hen voelt bijna een half miljoen zich overbelast. Speciaal voor hen is er nu een mantelzorgtest.

Nederland heeft naar schatting vijf miljoen mantelzorgers. Nu blijkt dat bijna een half miljoen van hen zich overbelast voelt. Onderzoek onder mantelzorgers in drie gemeenten laat zien dat zij deze drie dingen het zwaarst vinden: ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’.

Vereniging mantelzorg

De Vereniging MantelzorgNL trekt daarom aan de bel. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief en wordt vrijwel altijd met liefde gegeven, maar het trekt een zware wissel op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de mantelzorger. Een mantelzorger heeft vele petten op. Die van bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger tegelijkertijd. Veel mantelzorgers hebben niet in de gaten hoeveel ze eigenlijk doen. Of hoe weinig tijd er voor henzelf overblijft.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) lanceerde daarom de Mantelzorgtest. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgen mantelzorgers niet alleen een beter beeld van wat ze doen, maar krijgen ze ook praktische tips en hulp bij de zorg voor hun naaste. De test is onderdeel van de landelijke campagne ‘Deel je zorg’.

DierDier

Diabetes

Dat je van de ene op de andere dag mantelzorger kunt worden, weet ook Maike (46). Ze zorgt naast haar 32-urige werkweek voor haar chronische zieke man die in een rolstoel zit. Naast de dagelijkse verzorging, gaat ze mee naar ziekenhuis- en doktersafspraken, en regelt ze allerlei praktische zaken. In een interview met het AD vertelt ze hoe hij eind 2013 met buikpijn naar de eerste hulp ging waar bleek dat hij al heel lang met diabetes type 1 rondliep, zonder dat hij dat wist.

De diabetes zorgde voor ernstige lichamelijke compolicaties. Maike: “Het begon met pijn aan zijn voeten waardoor hij uiteindelijk in een rolstoel belandde.” Alles wat haar man niet meer kon, ging zij doen. Tot ze erachter kwam dat ze er steeds meer taken bij kreeg. Dat zorgde ervoor dat ze vijf jaar later zelf ziek thuis kwam te zitten. “Vooral de eerste jaren waren heel zwaar. Het eerste jaar zijn we zeker 52 keer naar het ziekenhuis geweest, dat is dus gemiddeld één keer in de week. Daarnaast hebben we ons huis laten verbouwen om alles gelijkvloers te maken, en sluimert op de achtergrond altijd een gevoel van onrust.” Als mantelzorger kun je al snel het gevoel hebben dat je altijd beschikbaar moet zijn.”

Hulp vragen

Ze geeft aan dat ze het werk als mantelzorger heeft onderschat, maar sinds ze zelf ziek thuis is geweest, heeft ze geleerd om hulp te vragen. De mantelzorgtest vindt ze daarom een goed initiatief. Deze is bedoeld om mantelzorgers op tijd aan de rem te laten trekken en meer inzicht te geven in hoe zwaar het leven als mantelzorger kan zijn.

Je vindt de test hier.

Bron: AD/MantelzorgNL, Beeld: GettyImages

BESTEL HIER