Zo zit het met de gevonden antistoffen in jouw regio

Tussen de regio’s in ons land blijken forse verschillen te zitten in de percentages antistoffen tegen corona die gevonden worden bij mensen die bloed doneren. Hoe zit dat in jouw regio?

Een nieuw virus betekent ook veel nieuwe onderzoeken en nieuwe conclusies. De grootste bloedbank van ons land test het bloed van donoren door het hele land op de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus. En wat blijkt? In het zuiden van Nederland – specifieker in Noord-Brabant en Limburg – heeft zo’n 10 procent van alle donoren inmiddels antistoffen aangemaakt.

Lees ook: ‘singles hebben geen last van coronakilo’s

Zuid vs. Noord

Daar waar in het zuiden dus al zo’n 1 op de 10 mensen antistoffen in het bloed heeft, loopt het noorden nog beduidend achter. In Drenthe bijvoorbeeld heeft 2 procent van de donoren deze antistoffen. Als we naar heel Nederland kijken, ligt het percentage mensen met antistoffen in het bloed op bijna 5,5 procent. Dit alles werd getest tussen 9 en 19 mei, onder zo’n 7000 bloeddonoren.

Groepsimmuniteit

In april werd in Limburg nog een percentage van 2 tot 4 procent gemeten, dus de sprong naar 10 procent is een fikse. Toch kan het volgens onderzoekers nog wel zeker 2 jaar duren voordat de veelbesproken groepsimmuniteit wordt bereikt. Onderzoekers en medici blijven daarom benadrukken dat een vaccin ook ‘heel hard nodig is’. Ben jij niet zo’n held met prikken? We schreven al eens wat daarvoor een mogelijke oorzaak kan zijn.

Testgroep

De bloeddonoren die werden meegenomen in het onderzoek naar antistoffen zijn allemaal tussen 18 en 75 jaar. En waren op z’n minst 2 weken vrij van (coronagerelateerde) klachten. Omdat specifiek het bloed van gezonde donoren is onderzocht, zijn de percentages niet helemaal representatief voor de totale Nederlandse bevolking. Deze maand worden in een andere studie ook jongeren – onder de 18 – en ouderen – boven de 75 – betrokken.

Gerelateerde artikelen