slapen

Zo slaap je beter

Te vroeg wakker worden of slecht slapen? Een kwart van alle Nederlanders heeft er mee te maken. Nu is een enkel nachtje slecht slapen niet zo erg, maar als het meerdere nachten worden, dan heeft dat grote gevolgen voor je lichaam en daardoor veel impact op je dagelijkse leven.

De gevolgen van slecht slapen

Denk je dat je één nachtje geen kwaad kan? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Zelfs na een avondje te lang Netflixen of doorhalen met vrienden, heb je de andere dag kans op verminderde concentratie, een wat korter lontje of zichtbare wallen onder je ogen. Daarnaast kun je wat meer trillen, een slaperig gevoel hebben en zelfs een lager libido. Eigenlijk al genoeg redenen om de avond daarna wat vroeger je hoofd op je kussen te leggen.

Wordt dat ene nachtje, drie of meer nachten, dan heeft je lichaam echt te weinig rust en worden de klachten al snel erger. Denk daarbij aan het verzwakken van je immuunsysteem waardoor je sneller een virus oppikt. Maar ook een bleke huid, spierpijn of spiersamentrekkingen zullen al snel tot je lijst met klachten behoren. En heb je chronisch een te kort aan slaap, zijn zelfs hallucinaties niet vreemd.


Te vroeg wakker

Een ander probleem is te vroeg wakker worden. Gelukkig zijn er simpele tips om dit probleem op te lossen. Slaap je samen met een partner, zorg dan voor een ruim dekbed zodat je niet zonder ‘deken’ komt te liggen. Kies er een heerlijk dekbed in de juiste warmteklasse en een dekbedovertrek 240×200 van natuurlijke materialen. Word je toch nog wakker, kijk dan niet op de klok want daardoor activeer je je hersenen en kun je minder goed weer in slaap vallen. Moet je in de nacht naar het toilet, sla dan je dekbed dicht zodat je bed lekker warm blijft. En zelfs door in bed te stappen met de gedachte dat het nog lekker slaaptijd is, help je je mind om sneller weer in slaap te vallen. Weten welk dekbed, overtrek en kussen voor jou de juiste zijn? Op smulderstextiel.nl vind je alle informatie en nog meer tips voor een heerlijke, goede nachtrust.

Beeld: Pexels | Dit artikel is een partnerbijdrage