Placeholder

Waarom je moeite hebt het lekkere trek gevoel te negeren

Die lekkere zak chips of die grote reep chocolade… Het lijkt wel alsof ze roepen: “Eet mij, eet mij!” Waarom is het zo moeilijk om dat lekkere trek gevoel te negeren?

 

Het is niet dat je geen wilskracht hebt om weerstand te bieden, maar het heeft volgens de wetenschap een hele andere reden: je bent waarschijnlijk op dat moment veel te druk met te veel dingen tegelijkertijd.

Lees ook: Motiveer je in een paar seconden (en maak die gezonde keuze)

Aantal taken

Volgens de onderzoekers aan de universiteit van South Wales is het al moeilijk om signalen van een lekkere beloning als bijvoorbeeld een lekkere snack te negeren, maar dat wordt alleen maar moeilijker als we iets moeten doen tijdens ie verleiding. Blijkbaar kunnen we een bepaald aantal taken in ons hoofd aan, en als dat er te veel zijn dan wordt het steeds moeilijker om verleidingen te weerstaan.

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

Voor het onderzoek maakten de onderzoekers een scherm met daarop vierkanten, rondjes, diamantvormen, driehoeken en een kleurige cirkel. Ze vertelden deelnemers naar het scherm te kijken en de diamantvorm te lokaliseren, maar de kleurige cirkel, die als de ‘grote verleider’ diende, te negeren. Als dat lukte, konden ze geld verdienen. Het lukte de deelnemers heel goed om naar de diamant te kijken en de kleurige cirkel te negeren.

Vervolgens werden de deelnemers gevraagd om een aantal nummers te onthouden en weer naar het scherm met de figuren te kijken. De onderzoekers richtten zich op de bewegingen van de ogen van de deelnemers en zagen dat deze zich veel vaker richtten op de kleurige cirkel waardoor er dus minder geld werd verdiend.

Conclusie

Hieruit concludeerden de onderzoekers dat het voor ons moeilijker wordt om nee te zeggen als we belast worden met te veel taken.

Gerelateerde artikelen