Snurken

Last van snurken? Deze 4 oplossingen kunnen helpen

Snurk je? Je bent niet de enige: Nederland kent zo’n vier miljoen chronische snurkers. Meer mannen dan vrouwen snurken en hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat het gebeurt.

Dít kun je eraan doen.

1. Neem een andere slaaphouding aan

Tijdens het ademen gaat er lucht via je neus, keel en luchtpijp naar je longen. Je stembanden zitten aan het begin van de luchtpijp. Als er ergens in die route een vernauwing zit, kan de lucht niet makkelijk naar de longen. Vooral met inademen zorgt dit ervoor dat de lucht wervelend door de vernauwing gaat. Gevolg: snurkgeluiden.

Zo doe je het 

Die vernauwing kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het de tong: deze spier ontspant zich en verslapt als je slaapt. Als je op je rug ligt, glijdt je tong wat naar achteren, waardoor de luchtweg vernauwt. De simpelste manier om snurken te voorkomen, is dan ook om op je zij te slapen in plaats van op je rug.

2. Voorkom een verstopte neus

De vernauwing kan ook komen door een verstopte neus, bijvoorbeeld door een verkoudheid of allergie.

Zo doe je het 

Heb je vaak last van een verstopte neus, dan is het slim om allergieën uit te sluiten. Vooral huisstofmijt kan ’s nachts voor een verstopte neus zorgen. Neusdouches, -druppels en -sprays kunnen je neus weer vrijmaken en -houden, net als stomen.

3. Leef gezond

Ook je leefstijl heeft invloed op de luchtweg. Zo zorgt overgewicht voor meer vetweefsel in de keelholte, waardoor de ruimte vernauwt, en verslappen je spieren extra na het gebruik van alcohol, slaap en kalmerings middelen.

Zo doe je het 

Probeer zo gezond mogelijk te leven en drink ’s avonds geen of weinig alcohol. Maar let op: je hebt niet altijd veel invloed op snurken. Met name wanneer je ouder wordt, verslappen de spieren, waaronder je tong, steeds meer. Ook een aangeboren lang gehemelte, vergrote keelamandelen en een neustussenschot dat niet goed staat, kunnen de luchtweg verstoren. Een kno-arts kan de precieze oorzaak achterhalen en passend advies geven.

4. Gebruik een antisnurkbeugel 

Ten slotte zijn er diverse tools die het snurken kunnen verminderen, zoals een antisnurkbeugel.

Zo doe je het 

Een snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat genoemd, bestaat uit twee kunststof plaatjes die over je tanden en kiezen worden geschoven. Hierdoor wordt je onderkaak iets naar voren getrokken, waardoor de luchtpijp verder opent en de vernauwing vermindert. Proberen? Laat je adviseren door een kno-arts of kaakchirurg.

Bron: archief Santé januari 2021, tekst: Mara Ruijter Foto: Getty Images