desiree van lunteren

Profvoetballer Desiree heeft de ziekte van Crohn

Woensdagavond staan de Nederlandse voetbalvrouwen paraat voor de halve finale tegen Zweden. Rechtsback Desiree van Lunteren staat haar mannetje, ook al heeft ze de ziekte van Crohn.

 

“Er zijn maar weinig mensen die weten dat ik de ziekte van Crohn heb. Ik klaag niet snel en als ik het al vertel, is het voor buiten­staanders moeilijk in te schatten hoe het is. De ene dag kan het heel slecht gaan, de volgende dag weer stukken beter. Mijn teamgenoten weten het natuurlijk wel en bij mijn kamergenoot en ‘maatje’ Inessa Kaagman kan ik gelukkig altijd terecht. Ze merkt het meteen als ik last heb, want ik ben dan een stuk stiller dan normaal.
Ik vind het een fijn en veilig gevoel dat ze me zo goed kent.”

Buikpijnklachten

“Ik ben opgegroeid in een echt voetbal­gezin. Mijn vader, mijn moeder en mijn oudere broers voetbalden allemaal, dus het was logisch dat ik er ook mee begon. Mijn talent werd snel ontdekt en op mijn zestiende speelde ik al bij voetbalclub AZ en zat ik in het team van Oranje onder de negentien. Voetbal was mijn leven. Maar dat betekende ook dat ik mijn levensstijl moest aanpassen. Eigenlijk had ik toen al buikpijnklachten. Daar ging ik een paar keer mee naar de huisarts. ‘Het komt vast doordat je zo veel energiedrankjes drinkt,’ zei ze. Zou kunnen.

Sommige periodes ging het goed, andere periodes ging het slecht. In hoeverre de energiedrankjes daar invloed op hadden, kon ik niet ontdekken. Maar toen ik achttien was en de klachten bleven aanhouden, wilde ik het toch beter laten onderzoeken. Wel pas na het EK, want daar was ik nou net zo hard voor aan het trainen. Maar op het Europees kampioenschap onder de negentien ging het mis. Tijdens de warming-­up voor de wedstrijd tegen Duitsland had ik zo veel pijn, dat ik bijna kruipend over het veld ging, ondanks de pijnstillers die de teamarts me in de kleedkamer had gegeven. Ik heb uiteindelijk de wedstrijd wel gespeeld; topsporters willen nu eenmaal altijd doorgaan. Maar ik wist toen wel dat er echt iets met me aan de hand was.”

Einde loopbaan?

“Weer thuis werd ik zo snel mogelijk onderzocht en toen bleek dat er inderdaad van alles mis was. Mijn darmen zaten vol
ontstekingen. ‘Desiree, je hebt de ziekte van Crohn’, kreeg ik die dag te horen. Wat dat voor de rest van mijn leven zou inhouden, besefte ik op dat moment niet. Ik reageerde vrij rustig, pakte de patiëntenfolders aan en ging met mijn ouders mee naar huis. Mijn teamarts – ik had inmiddels de overstap naar Telstar gemaakt – reageerde geschrokken toen ik haar de uitkomst van het onderzoek mailde. Ikzelf had toen eigenlijk nog steeds geen idee van de ernst van deze ziekte, ik was er een beetje gelaten onder.”

Wil je weten hoe Desiree met haar ziekte omgaat en wat dit betekent voor haar carrière als profvoetballer? Het interview stond in het mei-nummer van Santé. Heb je het gemist? Je kunt ‘m nog bestellen via onze shop!

Beeld: KNVB Media