Kiezen we voor zomer- of wintertijd?
12 september 2018
In Brussel wordt er druk gediscussieerd over het einde van de winter- en zomertijd. Verzetten we vanaf volgend jaar nooit meer de klok?
Oorspronkelijk werd de zomertijd ingesteld om energie te besparen. Het blijft langer licht en daardoor zou er minder energie verbruikt worden. Er werd onlangs een internationale enquête gehouden en daaruit bleek dat de meerderheid van de 4,6 miljoen stemmers voorstander is van een permanente zomertijd. Nooit meer de klok verzetten dus.
Gaan we echt stoppen met het verzetten van de klok?
Naar aanleiding van de uitslag van de enquête is een commissie in Brussel bezig met een plan om het verzetten van de klok te stoppen. Landen zouden voorlopig zelf mogen kiezen voor winter- of zomertijd. Uiterlijk in maart 2019 moet er een beslissing genomen worden. Dat betekent dat de lidstaten van de EU dan zouden moeten laten weten of ze kiezen voor permanent zomertijd of permanent wintertijd.
Wat kiest Nederland
In Nederland moet nog over de keuze gedebatteerd worden. Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de mensen voor permanente zomertijd stemden. Toch vindt niet iedereen dat een goed idee. Daarnaast zou het ook zomaar kunnen dat er binnen de EU toch een eenduidige keuze voor winter- of zomertijd gemaakt wordt.
De nadelen van zomertijd
Voor altijd zomertijd lijkt misschien aantrekkelijk vanwege de lange zomeravonden, maar in de winter zou het dan pas om tien uur 's ochtends licht worden. Ook is er meer kans dat mensen later naar bed gaan, omdat het langer licht blijft en dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid.
De nadelen van wintertijd
Daarentegen is er in 2013 onderzoek gedaan naar het aantal ongelukken en daaruit bleek dat er met wintertijd meer ongelukken gebeuren in de avondspits.
Kortom, de politiek heeft nog veel te bespreken. Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft laten weten binnenkort met een eerste reactie te komen.
Wij vroegen op Instagram wat jullie voorkeur heeft. De meesten kozen voor zomertijd. Meer Santé? Volg ons op Instagram.
Bron: NRC