Placeholder

Zink helpt tegen verkoudheid

Het nemen van tabletten of siroop waar zink in zit, kan de tijdsduur van een verkoudheid verkorten of zelfs voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek, onder leiding van hoofdonderzoeker Meenu Singh, van het Post Graduate Institute of Medical Education and Research in Chandigarh, India.

Figures & facts
Volwassenen worden zo’n twee tot vier keer per jaar verkouden en kinderen zo’n tien keer. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk, niet alleen door hoesten en niezen bijvoorbeeld, maar ook via deurkrukken.

Volgens de onderzoekers kan zink een oplossing zijn. Ze geloven dat zink verkoudheid kan voorkomen en infecties kan verminderen. Dit zou komen doordat zink het immuunsysteem versterkt en er zo voor zorgt dat bacillen niet in de neus belanden. Ook zouden bacteriën zich niet langer vermenigvuldigen.

Meer over verkoudheid >

Voor het onderzoek werden vijftien experimenten onder 1360 mensen gedaan. De resultaten zijn veelbelovend. Mensen die zink namen bij de eerste symptomen van verkoudheid bleken minder ziek te worden. Ook waren ze sneller weer hersteld.

Verder onderzoek moet nog uitwijzen welke hoeveelheid het beste werkt. Ook moeten de effecten op langer termijn nog bekeken worden. Grote hoeveelheden zink kunnen namelijk giftig zijn.

(