Placeholder

Werk houdt veel Nederlanders uit hun slaap

Aankomend weekend is het weer zover: de klok gaat weer een uur vooruit. Voorafgaand aan deze dag is het de Nationale Slaapweek (19-25 maart).

Ter gelegenheid hiervan heeft de NSWO (Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek) onderzoek gedaan naar hoe werk het slapen kan beïnvloeden.

Daaruit komen een paar opvallende resultaten: zo ligt 28% van de Nederlanders met een betaalde baan regelmatig wakker van het werk. Eén op de zes (16%) heeft vanwege het werk te weinig tijd om voldoende te slapen. En als men voor de keuze staat tussen een uur extra slaap of ’s avonds een uur langer doorwerken, dan kiest de helft voor het werk.

En verder komt slaaptekort vooral voor bij avondtypes. Niet verbazingwekkend, want avondtypes vallen gemiddeld bijna anderhalf uur later in slaap (rond 12 uur ’s nachts) dan ochtendtypes. Op werkdagen moeten ze wel vroeg op en worden dus niet uitgerust wakker of verslapen zich. In eerder onderzoek is vastgesteld dat de biologische klok in het brein van avondtypes te laat staat afgesteld. Daarom is het vaak makkelijker om werktijden aan te passen dan het ritme van de biologische klok te verschuiven.

Meer informatie vind je op www.nswo.nl.