Placeholder

Weinig slaap leidt tot ziekten

Last van een onregelmatig slaappatroon? Pas op, want dit kan leiden tot verschillende ziekten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Yale University. Zij kwamen erachter dat onze biologische klok regelt wanneer we slapen en wakker zijn, maar ook onze vatbaarheid voor ziektekiemen beïnvloedt.

Ziekteverwekkers
De onderzoekers ontdekten dat de biologische klok invloed uitoefent op het eiwit TLR9. Dit eiwit maakt onderdeel uit van het immuunsysteem en reageert op de aanwezigheid van virussen en bacteriën. Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers muizen om te zien wat het eiwit precies doet. Wat bleek? Als er veel van het eiwit aanwezig was in het lichaam, kon de muis de infectie beter weerstaan. En de hoeveelheid van TLR9 in ons lichaam hangt weer af van de hoeveel slaap die we krijgen.

‘Er wordt vaak gezegd dat je weerstand minder is, als je te weinig slaapt. Mensen weten dat intuïtief’, vertelt onderzoeker Erol Fikrig. ‘Lange vluchten kunnen bijvoorbeeld het slaappatroon enorm verstoren. En dat beïnvloedt onze vatbaarheid voor ziekteverwekkers.’

Lees ook: kijk een romantische film tegen de kou >

De onderzoekers weten echter nog niet helemaal zeker of de resultaten die ze bij de muizen vaststelden, ook voor mensen gelden. Is dit wel zo, dan heeft het grote gevolgen voor de preventie en de behandeling van ziektes. Patiënten lopen namelijk vaak ’s nachts een hoger overlijdensrisico. Bovendien hebben patiënten op de intensive care vaak een verstoord slaappatroon door geluidsoverlast, kunstmatig licht en geneesmiddelen. Dit moet dan in de toekomst voorkomen worden.

(