Placeholder

Wat betekent light eigenlijk?

Veel mensen overschatten de voordelen van light-producten, dat komt doordat het niet duidelijk is wat light nou precies inhoudt.

Slechts 20 procent van de mensen weet dat de term light inhoudt dat er óf minder vet, óf minder suiker óf minder calorieën in het product zit. Om welke ‘variant’ van ‘light’ het gaat, zou eigenlijk op de verpakking moeten staan.

Misverstanden over light
29 procent denkt dat er in een light-product zowel minder calorieën, als minder suikers, zout én vetten in het product zitten. 30 procent denkt dat light minder calorieën betekent. Dit is dus niet zo.

Niet altijd gezonder
Light is dus niet per definitie gezonder dan de gewone variant. In light-chips zit bijvoorbeeld 30 procent minder vet, maar er zitten wel meer koolhydraten in. Het verschil in calorieën is daardoor minimaal. Van veel frisdranksoorten is de light-variant wel een betere keuze voor mensen die op hun gewicht willen letten.

Veel Nederlanders kiezen voor light. 75 procent gebruikt regelmatig ligt-producten. Onder mensen met overgewicht is het percentage nog iets hoger.

Lees het etiket
Wil je beoordelen of een light-product inderdaad gezonder is, lees dan het etiket goed. Om zeker te weten hoeeel gezonder een product is, kun je het etiket vergelijken met het etiket van een niet-light-variant. Het Voedingscentrum geeft meer informatie over hoe je een etiket leest.