Placeholder

Vrouwen meer kans op bijwerkingen medicijnen

Lees je altijd in de bijsluiter de eventuele bijwerkingen voordat je dat pilletje doorslikt? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een grotere kans op bijwerkingen van geneesmiddelen hebben dan mannen. Bij medicijnen tegen hart- en vaatziekten is het verschil het grootst.

Ziekenhuisopname
Elk jaar belanden er ongeveer 7000 mensen in het ziekenhuis door bijwerkingen van medicijnen. Eline Rodenburg van het Erasmus MC analyseerde duizenden opnamen in het ziekenhuis die het gevolg waren van bijwerkingen. Ze ontdekte dat een derde van deze opnamen het gevolg is van bijwerkingen van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten. Vrouwen hebben daarbij een grotere kans op bijwerkingen dan het mannelijke geslacht.

Hart- en vaatziekten
Bij de helft van de bijwerkingen van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten gaat het om bloedverdunners. Bij een kleine groep gaat het om middelen tegen bepaalde hartritmestoornissen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen bij het gebruik van plaspillen tegen een hoge bloeddruk een vier keer hoger risico te lopen op bijwerkingen. Die kunnen zo ernstig zijn dat een opname in het ziekenhuis nodig is.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Heb jij wel eens last gehad van bijwerkingen?