Placeholder

Vleeswijzer

De bewuste vleeseter staat regelmatig voor lastige keuzes. Varken of rund? Biologisch of niet? Of toch een vleesvervanger? Met de vleeswijzer is het nu makkelijker om bewust te kiezen.

De vleeswijzer geeft van veertien soorten vlees (al dan niet biologisch) of vleesvervangers aan of ze goed voor het milieu en/of diervriendelijk zijn. De wijzer is op creditformaat gedrukt, dus heel handig in gebruik, bijvoorbeeld in het spitsuur van de supermarkt.

Wat is dan het meest dier- en milieuvriendelijke product? Vleesvervangers als Quorn en tofu staan bovenaan. Het best scorende vleesproduct is biologisch rundergehakt. Waarom? Rundergehakt is afkomstig van ‘uitgemolken’ melkkoeien, die al duizenden liters melk hebben geproduceerd. Door die hoge productie belast een melkkoe het milieu veel minder dan een vleeskoe. Bovendien heeft een melkkoe een relatief prettig leven.

Onder aan de lijst staan konijn, kalkoen en rundvlees. Konijnen en kalkoenen zijn niet zozeer milieubelastend, want ze leven op een zeer kleine oppervlakte met veel dieren. Daardoor is de diervriendelijkheid wel weer erg laag. Bij rundvlees is het omgekeerd: de diervriendelijkheid is niet extreem laag, maar de hoeveelheid voedsel die een vleeskoe in verhouding verbruikt en de gassen die hij uitstoot zijn zeer milieuonvriendelijk.

Kijk voor meer informatie en verkrijgbaarheid op: www.vleeswijzer.nl >